LOVITURĂ Colapsul Greciei dă peste cap înfiinţarea celei mai mari bănci din Europa de Est. Alpha nu mai vrea să fuzioneze cu EFG Eurobank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boardul Alpha Bank a cerut acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurării datoriilor Greciei asupra băncilor, a anunţat miercuri instituţia elenă de credit. În România, operaţiunea ar fi presupus fuzionarea Alpha cu Bancpost.

Acţionarii celor două bănci au aprobat în noiembrie fuziunea, în urma căreia ar fi fost creată cea mai mare bancă elenă, bine poziţionată pentru a face faţă crizei datoriilor de stat, care a cauzat retrageri de depozite şi creşterea creditelor neperformante, transmite Reuters.

Însă conversia de obligaţiuni prin care Grecia şi-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a generat pierderi mult mai ridicate celor două bănci faţă de nivelul estimat la încheierea acordului de fuziune.

"Consiliul Alpha Bank va convoca adunarea generală a acţionarilor, unde va propune revocarea deciziei de fuziune adoptată pe 15 noiembrie", a declarat un purtător de cuvânt al băncii, potrivit Reuters.

Expunerea Alpha Bank pe datoria de stat a Greciei este cu aproximativ 50% mai mică decât cea a EFG Eurobank.

Eurobank consideră că fuziunea ar fi fost benefică pentru ambele părţi, a declarat pentru Reuters o sursă oficială din cadrul băncii.

"Considerăm că tranzacţia avea sens şi ar fi putut aduce sinergii serioase, dar dacă Alpha nu mai vrea, nu putem face o căsătorie cu forţa", a declarat sursa.

În sistemul bancar românesc, înţelegerea ar fi urmat să dea naştere băncii Alpha-Bancpost, care ar fi ocupat locul trei pe piaţa autohtonă, în funcţie de active.

Ce se va întâmpla în România

image


În România, cele două bănci sunt prezente prin Bancpost, respectiv Alpha Bank. Pe plan local, fuziunea va restructura topul celor mai mari bănci, schimbând chiar primele poziţii ale clasamentului. Noua bancă ar urma să se situeze pe locul trei în acest top, fiind depăşită numai de BCR şi BRD. De asemenea, banca va ocupa poziţii fruntaşe (top trei) şi în Bulgaria, Serbia şi Cipru, potrivit documentului.

Tranzacţia se va efectua prin schimb de acţiuni, la un curs de cinci titluri Alpha Bank pentru şapte titluri Eurobank. Practic, actualii acţionari ai Alpha Bank vor controla 57,7% din nou grup, în timp ce acţionarilor Eurobank le va reveni o participaţie de 42,5%.

Cine conduce noul grup

image

Mihai Bogza (stânga) şi Sergiu Oprescu conduc operaţiunile din România ale Eurobank şi, respectiv, Alpha Bank


Consiliul director şi comitetul executiv ale noului grup bancar vor fi conduse de Zannis Costopoulos, iar echipa de management va fi condusă de doi directori generali, Demetrios Mantzounis şi Nicolas Nanapoulos. În România, Alpha Bank este condusă de Sergiu Oprescu din funcţia de CEO şi de Christos Giampanas, preşedintele Consiliului Administrativ. Bancpost este condusă de preşedintele executiv Peter Weiss şi de Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Administrativ. Imediat după anunţ, acţiunile Alpha Bank au înregistrat o creştere de 30% pe bursa de la Atena, iar cele ale Eurobank au înregistrat un avans de 29%.

În ianuarie, au apărut informaţii conform cărora fuziunea dintre cele două grupuri bancare greceşti, anunţată încă din august 2011, ar putea fi amânată din cauza planului UE de a forţa băncile să accepte pierderi pe împrumuturile acordate Greciei.

Reprezentanţii Alpha Bank au anunţat atunci că, din cauza planului de restructurare a datoriei publice a Greciei, bazat pe forţarea creditorii privaţi ai Atenei (bănci, fonduri de investiţii) să încaseze pierderi de până la 50% din valoarea împrumuturilor acordate statului, nu mai pot stabili un calendar sigur pentru procesul de fuzionare cu grupul Eurobank, prezent în România prin Bancpost.

„Pieţele estimează că termenii înţelegerii vor fi modificaţi în favoarea grupului Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai amplu portofoliu de obligaţiuni guvernamentale elene, aşa că, în funcţie de pierderile nete, va avea cele mai ridicate nevoi de recapitalizare“, declara atunci un bancher pentru Reuters.

„Există aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderile nete cauzate de schimbul de obligaţiuni guvernamentale (prin care se va efectua practic restructurarea datoriei Greciei – n.r.). Asta nu înseamnă că acordul privind fuzionarea se prăbuşeşte sau că nu va mai fi aplicat“, declara şi un oficial din cadrul Alpha Bank pentru agenţia de ştiri Reuters.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite