Băsescu: România ar fi în dificultate dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă s-ar micşora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Iată principalele declaraţii

- Vreau să vă dau câteva cifre care, dacă ajung corect la populaţie, ne ajută să înţelegem mai bine situaţia. În 2011, România a împrumutat 56 de miliarde RON de la băncile de pe piaţa internă, pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi pentru a-şi susţine deficitul, adică 13,2 miliarde euro de pe piaţa internă plus alte 2 miliarde euro de pe piaţa externă. 

- Dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, adică n-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro, să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non euro.

- Pentru a vă uşura şi înţelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenţă bugetul, vreau să ştiţi că în situaţia în care am avea un buget cu un deficit de 3 % din PIB, România ar trebui să împrumute 71,5 miliarde lei, adică 16,7 miliarde ero plus alte 2 milioane de pe pieţele externe.

- În această situaţie nu suntem într-o poziţie foarte favorabilă la Consiliu, să spunem: cereţi băncilor din zona euro să mărească fluxurile de capital către România. Ar fi foarte dificil

- Obiectivul e să se menţină fluxurile de capital către România şi probabil formula pe care am convenit-o ieri cu Barosso va trebui exitinsă către toate statele emergente

- Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei, care poate să însemne tăierea a 20-60% din datorie şi asumarea ei de către bănci. As traduce asta ca o pierdere pentru bănci, adică să renunţe să mai primească nişte bani. Or, noi avem bănci puternice, angajate în susţinerea guvernului Greciei.

- Riscul e că băncile expuse în Grecia să-şi retragă capitalul din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite