Obama, atac la agenţiile de rating: Noi suntem Statele Unite ale Americii. Noi vom fi întotdeauna o ţară de rating maxim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Americii crede că, în ciuda problemei locurilor de muncă, economia ţării sale este încă stabilă. De vină e clasa politică.

„Pieţele cad şi îşi revin. Dar noi suntem Statele Unite şi vom fi întotdeauna o ţară de AAA”: după o zi de pierderi căderi pe burse, preşedintele Statelor Uite, Barack Obama, a încercat să calmeze pieţele şi să dea asigurări că economia Americii este stabilă.

Economia SUA este stabilă, chiar dacă există probleme cu locurile de muncă. „Cea mai mare grijă a noastră este problema şomajului şi ritmul lent de creştere a economiei”. Vinovată pentru probleme la alt nivel este „lipsa de voinţă politică de la Washignton”, spune liderul de la Casa Albă.

În opinia liderului SUA, problema deficitului trebuie rezolvată pe termen lung. Iar pentru asta nu sunt suficiente tăieri, este nevoie de o reformă a taxelor (respinsă constant de republicani, n.r.) şi de o reformă a serviciilor medicale (Medicare) şi de măsuri de protejare a şomerilor. „Nu e nevoie de paşi radicali, ci de bun simţ”, mai spune Obama.

Este puţin probabil însă ca discursul lideurlui american să reuşească să calmeze furtuna financiară care se tot amplifică de joi încoace. Primul semnal a fost dat chiar de bursele americane: exact în timpul discursului preşedintelui american, indicele comercial Dow Jones a căzut pentru prima dată sub 11.000 de puncte.

Iată principalele declaraţii ale liderului de la Casa Albă

image

- Agenţiile de rating nu s-au îndoit de abilitatea noastră de a ne plăti datoriile, dacă luăm decizii bune, ci de capacitatea sistemului nostru politic de a acţiona.

- Pieţele financiare din lume, pe de altă parte, încă ne consideră o ţară de rating AAA, iar eu şi investitorii suntem de acord.

- Nu spun că nu avem o problemă, dar nu era nevoie de o agenţie de rating să ne spună că blocajul din ultimele luni nu este constructiv şi că trebuie să reducem deficitul.

- Dar iată vestea bună: problemele noastre sunt iminent rezolvabile şi ştim ce avem de făcut în acest sens. Vă asigurăm că nu plecăm până nu ne facem treaba.

image

- Problema este echilibrarea deficitelor pe termen lung.

- Nu este vorba despre o lipsă a planurilor, ci o lipsă a voinţei politice, refuzul de a pune mai presus binele ţării în detrimentul interesului propriu, al partidului sau al ideologiei.

- Voi prezenta propunerile mele, în săptămânile ce vor urma, în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să acţionăm

- Cea mai mare grijă a noastră este lipsa locurilor de muncă şi ritmul lent de creştere a economiei.

- Ştiu că trecem printr-o perioadă grea şi că oamenii îşi fac griji, dar vor fi întotdeauna factori pe care nu îi putea controla, precum cutremurele, preţul petrolului, dar problema se pune în felul în care vom răspunde acestor provocări.

- Bursele vor creşte şi vor cădea, dar noi suntem Statele Unite ale Americii şi indiferent de ceea ce spun agenţiile de rating, noi vom fi întotdeauna o ţară cu rating maxim, de AAA

image

Vineri, după închiderea pieţelor financiare, agenţia de evaluare financiară Standard &Poor a decis să retrogradeze SUA, de la calificativul AAA la AA+. Declinul masiv înregistrat la finalul săptămânii trecute pe piaţa bursieră din SUA a cauzat o pierdere de un trilion de dolari (o mie de miliarde).

Ca urmare a acestei retrogradări, liderul de la Casa Albă a dat o declaraţie oficială, aşteptată de întreaga lume. În locul unul plan, Obama dă asigurări că Statele Unite îşi vor reveni.

"Vreau ca americanii şi partenerii noştri din întreaga lume să ştie acest lucru: vom ieşi din criză, lucrurile se vor îmbunătăţi", a spus Obama.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite