UPDATE Ponta întoarce foaia cu FMI: stop privatizărilor şi "băieţilor deştepţi"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele relatări de la sediul Băncii Naţionale, unde se desfăşoară în acest moment negocieri cu FMI şi Cabinetul desemnat, arată că partea română nu acceptă privatizările propuse în anii trecuţi de misiunea Fondului Monetar.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, partea română ar vrea să se oprească toate privatizările aflate acum în diverse stadii, cum ar fi Hidroelectrica, Transelectrica etc.

În ceea ce priveşte contractele băieţilor deştepţi, acestea vor fi renegociate sau chiar reziliate în această vară.

Aceleaşi surse mai arată că reprezentanţii FMI n-ar fi tocmai de acord cu reducerea TVA la alimentele de bază, propusă de partea română

UPDATE Georgescu: Sâmbătă se va discuta despre măririle salariilor şi despre bugete

Florin Georgescu a spus că astăzi s-a discutat timp de 4-5 ore cu delegaţia FMI şi au reuşit să parcurgă doar o treime din programul de guvernare, urmând ca cea mai importantă parte să se discute mâine. "Cel mai probabil se va discuta tot mâine şi despre măririle salariiale şi despre bugete. Sperăm ca reprezentanţii FMI şi BM să fie înţelegători cu această decizie, întrucât propunerile părţii române nu vin să arunce în aer deficitul bugetar şi nu pun în pericol stabilitatea financiară", a mai spus Georgescu, ministrul de Finanţe care va fi investit luni.

În ceea ce priveşte oprirea privatizărilor, Georgescu a spus că acestea nu vor fi blocate. "Nu se va amâna nimic şi nu se va ieşi din parametrii de stabilitate economică", a mai spus Florin Georgescu.

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la aceste negocieri, a afirmat ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.

"Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Executivul condus de Victor Ponta intenţionează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces".

Totodată, guvernul îşi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfă "după aplicarea testului investitorului privat şi a testului vânzătorului privat în economia de piaţă".

Adrian Vasilescu: Reprezentanţii BNR şi FMI au discutat despre probleme de politică monetară

"Delegaţia FMI a fost toată ziua la sediul Băncii Naţionale, iar de la orele 16.00 s-a întâlnit cu Florin Georgescu. S-au discutat probleme de politică fiscală. Ei au ales să se întâlnească aici, deorece Florin Georgescu încă nu are un birou unde îi poate primi pe reprezentanţii FMI", a declarat , Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu a mai spus că în jurul orele 17.00 delegaţia FMI s-a întâlnit cu echipa Băncii Naţionale, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu. "Tot ce pot să vă spun este faptul că pe ordinea de zi au fost trecute probleme de politică monetară şi de stabilitate financiară. Nu s-a discutat probleme politice. A fost o discuţie tehnică", a mai spus Vasilescu.

"Reîntregirea salariilor nu ar trebui să afecteze inflaţia. După 22 de ani este prima dată când România se apropie de rata inflaţiei care se incadrează în mediul european al zonei euro. Este posibil ca, la sfârşitul acestei luni, sa vedem o inflaţie de 2%", apreciaza consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a mai spus că "tăierea salariilor cu 25% s-a facut în cadrul unui program al bugetului. (...) Faptul că s-a tăiat atât de mult a afectat direct creşterea economică".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite