Kraft vinde operaţiunile Cadbury din Polonia. Urmează cele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kraft Foods a încheiat un acord pentru vânzarea producătorului polonez de ciocolată şi cofetărie E. Wedel deţinut de Cadbury în Polonia către grupul asiatic Lotte, valoarea tranzacţiei nefiind specificată.

Tranzacţia include compania E. Wedel, mărcile acesteia şi unitatea de producţie din Varşovia, se arată într-un comunicat al Kraft. În urma tranzacţiei, aproximativ 1.000 de angajaţi ao Cadbury Wedel vor fi transferaţi către Lotte Group, divizie a Lotte Co., conglomerat înregistrat în Japonia şi Coreea de Sud.

Kraft Foods va păstra celelalte operaţiuni ale Cadbury din Polonia, inclusiv marca Halls şi alte produse de ciocolată şi cofetărie vândute pe această piaţă, în afara celor E. Wedel, precum şi cele două unităţi de producţie din Skarbimierz.

Cu acordul Comisiei Europene, grupul american ar putea păstra o a treia unitate de producţie din Polonia, cea de la Bielany Wroclawskie.

Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei britanice Cadbury de către Kraft Foods, pentu 13,5 miliarde euro, cu condiţia ca grupul să vândă ulterior operaţiunile Cadbury din România şi Polonia, pentru a nu crea dezechilibre concurenţiale pe aceste pieţe.

Cumpărătorul fabricii din România, încă necunoscut

Kraft Foods va trebui să vândă şi operaţiunile din România, respectiv fosta unitate de producţie Kandia Excelent, deţinută până anul trecut de Cadbury. Momentan, Kraft ţin secret eventualul cumpărător al operaţiunilor. Surse din piaţa internă a dulciurilor spun că una dintre companiile favorite ar fi Ulker, care deţine în România o fabrică de biscuiţi în localitatea ilfiveană Popeşti-Leordeni. „Vânzarea afacerilor din România va fi abordată într-un anunţ separat, la o dată ulterioară", se spune în comunicatul prezentat astăzi de Kraft.

Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii Ulker nu au confirmat, dr nici nu au negat faptul că sunt interesaţi să cumpere fabrica din Şoseaua Viilor. "Nu pot comenta prea multe. Într-adevăr, extinderea este mereu o opţiune pentru noi. Ulker produce ciocolată în Turcia, unde deţine o cotă de peste 50% din piaţa de profil", a declarat, pentru "Adevarul", Ender Bolat, directorul general ak Ulker România.

Kraft Foods a deţinut până în luna decembrie fabrica „Poiana" din Braşov, unde lucrau aproximativ 440 de angajaţi, pe care a închis-o fără prea multe explicaţii. În prezent, Kraft nu mai deţine în ţara noastră nicio fabrică, aceştia mutându-şi producţia în Bulgaria.

Kraft Foods, deţinătorul brandurilor Poiana şi Milka este liderul pieţei interne a ciocolatei, estimată la aproximativ 300 de milioane de euro, având o cotă de 25,6%, potrivit  Euromonitor. Din urmă vin Cadbury, care deţine 20% din valoarea pieţei interne, Supreme Grup (produce Primola) cu 11,3% şi Mars Inc. (7,6%). Cel mai bine vândut brand de ciocolată este Poiana (12,3%), urmat de Primola (8,6%), Milka (7,9%), Kandia (7,3%) şi Laura (6,6%), informează Euromonitor.

România se situează pe unul din ultimele patru locuri la consumul de ciocolată. Un român mănâncă doar 1,9 kilograme de ciocolată pe an, un bulgar 2,9 kilograme, un ungur 3,8 kilograme, în timp ce în Elveţia, consumul este de 9,8 kilograme pe cap de locuitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite