Kraft-Cadbury, un gigant de ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii Cadbury au primit majorarea de preţ solicitată pentru a-şi vinde titlurile. Kraft Foods a dorit să se extindă pe pieţe emergente din America de Sud şi Europa, unde Cadbury era mai bine poziţionată.

După patru luni de negocieri pentru preluarea Cadbury de către Kraft Foods, oferta a fost acceptată la un preţ majorat de 11,9 miliarde de lire sterline (19,7 miliarde de dolari).

Acţionarii Cadbury vor primi 8,40 lire pe acţiune, constând din cinci lire şi restul în acţiuni. Faţă de oferta iniţială, preţul a fost majorat cu 9% sau cu 7,69 lire pe acţiune.

„Consiliul de administraţie al Kraft Foods are plăcerea să anunţe termenii ofertei finale pentru Cadbury, iar board-ul Cadbury a recomandat, în unanimitate, acţionarilor Cadbury să accepte aceşti termeni", se arată într-o declaraţie comună a celor două grupuri.

„Noi credem că această ofertă este echitabilă pentru acţionarii Cadbury", a declarat Roger Carr, preşedintele companiei.

Acţiunile Cadbury au crescut pe piaţa londoneză cu 3,8%, la 838 de pence, imediat după anunţ. Vânzările companiei ce va rezulta din fuziunea Kraft Foods cu Cadbury se vor cifra la peste 50 de miliarde de dolari.

Condiţionări pe piaţa est-europeană

Comisia Europeană nu se va opune achiziţionării Cadbury de către grupul american Kraft Foods, cu condiţia ca entitatea nou-formată să renunţe la operaţiunile Cadbury din România şi din Polonia de fabricare de produse din ciocolată.

Comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes, s-a declarat mulţumită de condiţiile impuse pentru avizarea tranzacţiei, arătând că preluarea Cadbury de către Kraft nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi consumatorilor din spaţiul UE.

Comisia Europeană a semnalat, totuşi, probleme de concurenţă în sectorul produselor de ciocolată din Polonia şi România, ţări în care cotele de piaţă ale acestor două companii sunt extrem de ridicate, iar mărcile acestora se află în concurenţă puternică.

Pentru a rezolva aceste probleme, Kraft s-a angajat să cesioneze activităţile Cadbury legate de fabricarea de dulciuri marca Wedel pe piaţa din Polonia şi activităţile Cadbury în sectorul produselor de ciocolată din România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite