Kazahii cer rezultate pozitive la Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au văzut, de la cumpărarea Rompetrol, doar pierderi în rapoartele anuale, kazahii de la KazMunaiGaz vor să înceapă recuperarea investiţiilor. Însă Rompetrol va continua să genereze pierderi la nivel de grup şi anul viitor, iar profitul ar putea apărea abia în 2012, spune directorul financiar al companiei.

Compania kazahă de stat KazMunaiGaz, unicul acţionar al grupului Rompetrol, presează compania petrolieră să revină pe profit, în condiţiile în care împrumutul de un miliard de dolari primit de Rompetrol de la compania-mamă anul trecut trebuie returnat până în august 2011.

Rompetrol are în plan investiţii de 350 de milioane de dolari până în octombrie anul viitor la rafinăria Petromidia, pentru creşterea capacităţii de prelucrare cu 25%, la cinci milioane de tone de ţiţei pe an. Grupul a reuşit totuşi să taie cheltuieli de 50-60 de milioane de dolari. De când au preluat Rompetrol, în 2007, kazahii spun că au investit în companie 1,8 miliarde de dolari.

Profit abia peste doi ani

„Există anumite presiuni din partea acţionarului nostru să performăm mai bine decât o facem în prezent, pentru recuperarea împrumutului pe care ni l-a acordat. Întrucât este o problemă gravă să investeşti şi să nu recuperezi bani, facem tot ce este posibil şi chiar imposibil pentru a ne îmbunătăţi rezultatele operaţionale", a spus Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Rompetrol Group, citat de Bloomberg.

Ultimul an când Rompetrol a obţinut profit a fost 2005, atât pe partea de rafinare, cât şi la nivelul întregului grup. Totuşi, Grigoriev recunoaşte că Rompetrol va continua să genereze pierderi şi anul viitor, chiar dacă acestea se vor reduce, la nivel de grup, la 40 de milioane de dolari de la 120 de milioane în acest an, iar profitul ar putea apărea abia în 2012.

Temerile kazahilor sunt însă mai vechi. În vară, Kairat Kelimbetov, şeful fondului naţional Samruk-Kazyna, care controlează KazMunaiGaz, a declarat că ultimele achiziţii străine, în special grupul Rompetrol şi o altă companie de distribuţie din Georgia, au fost o greşeală. În opinia reprezentantului Samruk-Kazyna, ar fi fost preferabil ca investiţiile companiei să se concentreze pe piaţa kazahă. Ca răspuns la întrebările ziariştilor, care i-au cerut să comenteze aceste declaraţii, preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a arătat că achiziţiile din afara ţării sunt parte a strategiei de dezvoltare a companiei.

Mai multă motorină la Petromidia

Dmitry Grigoryev a mai spus că marjele de rafinare vor rămâne în plaja de 2-5 dolari pe baril anul viitor, însă a anticipat o creştere la şapte dolari în 2012. Pentru al treilea trimestru al anului, activitatea de rafinare a raportat pierderi consolidate de 20,6 milioane de dolari, faţă de 39 de milioane în acelaşi interval al anului trecut, întrucât perioada de 42 de zile de revizie a rafinăriei a permis tăieri de costuri.

Potrivit lui Grigoryev, după ce planurile de modernizare vor fi încheiate, rafinăria va produce mai multă motorină, pentru a se plia pe cererea de carburanţi din România, care se înclină în defavoarea benzinei.

Problema datoriei persistă

Guvernul român a iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, iar convenţia prin care datoria istorică a rafinăriei Petromidia a fost transformată în obligaţiuni este în prezent interpretată în instanţă.

Grupul Rompetrol a plătit 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane de euro, pentru a-şi păstra participaţia majoritară. În contul obligaţiunilor nerăscumpărate, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010 (data scadentă a obligaţiunilor), statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare. Statul contestă însă această decizie şi interpretează altfel convenţia dintre cele două părţi, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, toate obligaţiunile trebuie răscumpărate.

KazMunaiGaz vrea să cumpere înapoi acţiunile primite de statul român, însă nu a avut un feedback oficial până acum din partea autorităţilor. Totodată, Rompetrol s-a oferit să plătească în avans 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere.

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, declara luna trecută, pentru „Adevărul", că este exclus un asemenea acord cu kazahii, din moment ce statul nu recunoaşte că ar avea în portofoliu aceste acţiuni. Mai mult, Fiscul a pus sub sechestru activele rafinăriei Petromidia, pentru a împiedica o eventuală înstrăinare a lor, în condiţiile în care Rompetrol a garantat cu activele din rafinare împrumutul luat de la KazMunaiGaz.

Petromidia îşi extinde capacităţile de export

Rompetrol a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a finalizat construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat în portul Midia, investiţie de 3,8 milioane de dolari. Terminalul permite creşterea importurilor şi exporturilor pe platforma Petromidia şi reduce cu 20% costurile acestor activităţi. Exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cu 10% în primele nouă luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite