Kazahii, dispuşi să păstreze controlul la Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania kazahă KazMunaiGaz este dispusă să-şi păstreze pachetul de control la Rompetrol Rafinare, ceea ce înseamnă că va trebui să plătească mai mult de jumătate din datoria de 600 de milioane de dolari în contul obligaţiunior scadente în luna septembrie.

„Negocierile cu statul român continuă. Nu am luat până acum nicio decizie. Suntem dispuşi să ne păstrăm pachetul de control, de peste 50%", a declarat, vineri, directorul de trading al Rompetrol Group, Alibek Zhilbayev. Întrebat dacă sunt dispuşi să plătească mai mult de jumătate din suma totală, Zhilbayev a spus că orice este posibil, „de la 0% la 100%". „Suntem în discuţii cu băncile şi studiem orice posibilitate pentru atragerea capitalului", a adăugat oficialul Rompetrol.

Scenariul lui Boc

Guvernul se bazează pe datoria Rompetrol ca sursă de venituri la bugetul de stat, dar există şi un scenariu în care statul român ar putea ajunge din nou acţionar majoritar la rafinăria Petromidia, a declarat săptămâna trecută premierul Emil Boc. Proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2009-2012 arată că Guvernul ar putea încasa doar jumătate din datoria Rompetrol, din cauza lipsei de lichidităţi a companiei. În acest document, rambursarea sumelor datorate de Rompetrol a fost inclusă în categoria „Riscuri fiscale şi bugetare".

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă privind transformarea în obligaţiuni a restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de circa 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

În cazul în care KazMunaiGaz nu va plăti datoria până în septembrie 2010, statul român va redeveni acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare. Compania kazahă a cumpărat 75% din grupul Rompetrol în 2007, iar în vara anului trecut a achiziţionat restul de 25%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite