UPDATE KazMunaiGaz vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol de la statul român. Blejnar: Nu recunoaştem aceste acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii KazMunaiGaz vor veni la Bucureşti în următoarele săptămâni pentru a negocia cu reprezentanţii statului român răscumpărarea pachetului de 44,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare, acţiuni care i-au revenit statului ca urmare a conversiei unor obligaţiuni pe care compania nu le-a răscumpărat până la data scadentă, 30 septembrie 2010.

Potrivit lui Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Grupului Rompetrol, statul român şi oficialii kazahi ar putea forma o echipă de negocieri, care să găsească o soluţie în urmatoarele două luni cu privire la modul de răscumparare a acţiunilor de la statul român.

Această problemă se transformă deja într-un dialog între două state, a mai spus responsabilul Rompetrol.

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit 54 de milioane de euro din datoria istorică de 570 de milioane de euro a Rompetrol Rafinare, transformată în obligaţiuni în anul 2003.

Restul obligaţiunilor, reprezentând 44,69% din Rompetrol Rafinare, au fost convertite în acţiuni în beneficiul statului, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010, data scadentă pentru răscumpărarea obligaţiunilor.

Blejar: "Nu recunoaştem aceste acţiuni. Vom cere în instanţă anularea hotărârii AGA"

Contactat de "Adevărul", preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, astăzi, că statul român nu recunoaşte aceste acţiuni ca fiind în patrimoniu său, întrucât conversia obligaţiunilor în acţiuni din 30 septembrie este ilegală.

"Ei au încălcat legea, din acest motiv nu putem intra în niciun fel de negociere cu ei", a spus Blejnar, întrebat dacă va fi de acord să înceapă negocierile cu kazahii pentru ca aceştia să răscumpere acţiunile.

"Nu avem mandat pentru asemenea negociere", a punctat şeful ANAF.

"În termenul prevăzut de lege, vom cere în instanţă anularea hotărârii AGA (din 30 septembrie n.r.). În baza Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, dar şi a articolului 1001 din codul civil, ei nu aveau posibilitatea să spliteze această datorie. Aveau doar două variante, să răscumpere tot sau să convertească tot. Acesta este un artificiu pe care încearcă să-l facă", a mai spus şeful ANAF.

Vlădescu spusese că Rompetrol poate răscumpăra doar o parte din obligaţiuni

Aceasta deşi, într-o conferinţă de presă susţinută în luna iunie, ministrul Finanţelor de atunci,, Sebastian Vlădescu, admitea faptul că Rompetrol poate răscumpăra doar o parte din obligaţiuni.

„Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea", spusese ministrul.

Statul riscă amenzi uriaşe

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP, la finele lunii august, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spusese că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite