KazMunaiGaz vrea să cumpere două petroliere pentru transportul ţiţeiului din Kazahstan la rafinăria Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, intenţionează să achiziţioneze două vase pentru transportul petrolului prin Marea Neagră din portul georgian Batumi până la rafinăria Petromidia din România, a declarat Malik Zhanabaevich Salimgereyev, director al diviziei de petrol şi gaze din cadrul fondului suveran Samruk-Kazyna, care deţine KazMunaiGaz.

Potrivit acestuia, achiziţia va fi făcută prin intermediul KazMorTransFlot, subsidiară a KazMunaiGaz.

Petrolierele vor avea o capacitate maximă de 80.000-120.000 de tone.

Terminalul petrolier din cadrul rafinăriei Petromidia a fost inaugurat în decembrie 2008 şi are o capacitate maximă anuală de 24 de milioane de tone de ţiţei.

Totodată, KazMunaiGaz deţine un terminal petrolier în Georgia, în portul Batumi de la Marea Neagră.

Compania kazahă are nevoie de rute de transport al ţiţeiului, în condiţiile în care şi-a planificat majorarea producţiei în următorii ani, mai ales odată cu intrarea în exploatare în 2012 a zăcământului uriaş de la Kashagan. Situat în Marea Caspică, zăcământul Kashagan este considerat cea mai mare descoperire de hidrocarburi din ultimii 30 de ani, având rezerve comerciale estimate între 9 şi 16 miliarde de barili de petrol.

KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan, a achiziţionat 75% din grupul Rompetrol în 2007 şi restul de 25% în 2009.

Oficialii Rompetrol şi KazMunaiGaz şi-au exprimat în repetate rânduri interesul pentru continuarea proiectului conductei de petrol Constanţa-Trieste, pentru a putea transporta ţiţeiul kazah mai departe, spre Europa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite