KazMunaiGaz presează Rompetrol să revină pe profit. Rompetrol: Facem tot ce este posibil şi imposibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rompetrol va continua să genereze pierderi la nivel de grup şi anul viitor, chiar dacă acestea se vor reduce de la 120 de milioane de dolari în 2010 la 40 de milioane de dolari, generate în principal de partea de rafinare, iar profitul ar putea apărea abia în 2012, susţine Dmitry Grigoryev, Chief Financial Officer (CFO) în Rompetrol Group, citat de Bloomberg.

Compania kazahă de stat KazMunaiGaz, unicul acţionar al grupului Rompetrol, presează compania să revină pe profit, în condiţiile în care împrumutul de un miliard de dolari primit de Rompetrol de la compania-mamă anul trecut trebuie returnat până în august 2011.

Rompetrol are în plan investiţii de 350 de milioane de dolari până în octombrie 2011 pentru modernizarea rafinăriei Petromidia şi creşterea capacităţii la cinci milioane de tone pe an. Grupul a reuşit totuşi să taie cheltuieli de 50-60 de milioane de dolari.

„Există anumite presiuni din partea acţionarului nostru, pentru recuperarea împrumutului pe care ni l-a acordat, să performăm mai bine decât o facem în prezent. Întrucât este o problemă gravă să investeşti şi să nu recuperezi investiţia, noi facem tot ce este posibil şi imposibil să ne îmbunătăţim rezultatele operaţionale", a spus Grigoryev.

Temerile kazahilor nu sunt însă recente. În vară, Kairat Kelimbetov, şeful fondului naţional Samruk-Kazyna, care controlează compania kazahă KazMunaiGaz, a declarat că ultimele achiziţii străine ale KazMunaiGaz, în special grupul Rompetrol şi o altă companie de distribuţie din Georgia, au fost o greşeală. În opinia reprezentantului Samruk-Kazyna, ar fi fost preferabil ca investiţiile companiei să se concentreze pe piaţa kazahă.

Ca răspuns la întrebările ziariştilor, care i-au cerut să comenteze aceste declaraţii, preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldy Kabyldin, a arătat că achiziţiile din afara ţării sunt parte a strategiei de dezvoltare a companiei.

Mai multă motorină la Petromidia

Dmitry Grigoryev a mai spus că marjele de rafinare vor rămâne în plaja de 2-5 dolari pe baril anul viitor, însă anticipează o creştere la 7 dolari în 2012.

Pentru al treilea trimestru al anului, activitatea de rafinare a raportat pierderi consolidate de 20,6 milioane de dolari, faţă de 39 de milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, întrucât perioada de 42 de zile de revizie a rafinăriei a permis tăieri de costuri.

Potrivit lui Grigoryev, după ce planurile de modernizare vor fi încheiate, rafinăria va produce mai multă motorină, pentru a se plia pe cererea de carburanţi din România, care se înclină în defavoarea benzinei.

Problema datoriei

Guvernul român a iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, iar Convenţia prin care datoria istorică a rafinăriei Petromidia a fost transformată în obligaţiuni este în prezent interpretată în instanţă.

Grupul Rompetrol a plătit 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane de euro, suficient pentru a păstra participaţia majoritară. În contul obligaţiunilor nerăscumpărate, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010 (data scadentă a obligaţiunilor), statul român a devenit acţionar la Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

Statul contestă această decizie şi interpretează altfel convenţia dintre cele două părţi, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, toate obligaţiunile trebuie răscumpărate.

KazMunaiGaz s-a oferit să cumpere înapoi acţiunile primite de statul român, însă nu a avut un feed-back până acum din partea autorităţilor de la Bucureşti.

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, declara în urmă cu o lună, pentru „Adevărul", că este exclusă o asemenea înţelegere cu kazahii, din moment ce statul nu recunoaşte că ar avea în portofoliu acest pachet de acţiuni.

Rompetrol s-a oferit să plătească în avans 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere.

Fiscul a instituit sechestru asigurător asupra unor active ale rafinăriei, pentru a împiedica o eventuală înstrăinare a lor. Rompetrol a garantat cu activele din rafinare împrumutul luat de la KazMunaiGaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite