Jurnalele on-line se transformă în afaceri profitabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 10.000 de români care ţin un jurnal pe internet, numit blog, pot să îşi transforme plăcerea pentru comunicare on-line într-o afacere de succes. Potenţialul comercial al acestui

Cei aproximativ 10.000 de români care ţin un jurnal pe internet, numit blog, pot să îşi transforme plăcerea pentru comunicare on-line într-o afacere de succes. Potenţialul comercial al acestui gen de prezenţă web se bazează, în principal, pe publicitate on-line, dar şi pe afişarea de linkuri către alte site-uri comerciale în cadrul blogului.
Blogurile create până acum de autori români au fost realizate din motive noncomerciale: dorinţa de comunicare cu prietenii, interacţionarea cu vizitatorii site-ului, schimbul de idei, experienţe într-un limbaj autentic, fără niciun fel de restricţii. Potenţialul economic al unui astfel de jurnal on-line începe să fie descoperit şi de către autorii români, companii sau persoane fizice. "Un blog cu o anumită tematică va atrage un anumit tip de vizitatori, iar companiile din domeniu vor fi interesate să afişeze bannere cu produsul lor pe blogurile cu un trafic cât mai ridicat", explică Radu Ionescu, fondatorul Gnomedia, firmă care creează o reţea de bloguri.

Click-ul care aduce comisionul
O altă sursă de venit pentru autorii de bloguri o constituie afilierea cu alte site-uri comerciale, prin afişarea unui link către cele din urmă. Dacă, în urma click-ului efectuat pe blog, vizitatorul cumpără ceva de pe site-ul afiliat, deţinătorul blogului primeşte un comision proporţional cu valoarea tranzacţiei efectuate.

Traficul atrage publicitatea
Cea mai provocatoare parte în lansarea unui blog comercial o reprezintă promovarea site-ului şi, implicit, asigurarea unui număr mare de accesări. "Cel mai vizitat blog de la noi are un trafic de aproximativ 20.000 de utilizatori unici pe săptămână. Deţinătorii lui nu fac însă nimic pentru a atrage publicitate", continuă Radu Ionescu.
Pe piaţă au apărut însă firme care preiau realizarea site-ului web şi marketingul pentru acesta, autorii textelor având sarcina doar de a redacta conţinutul blogului în aşa manieră încât să atragă publicitate. Autorii sunt răsplătiţi cu o cotă parte din veniturile obţinute. "Vrem să creăm o reţea de bloguri pe diferite teme: maşini, investiţii imobiliare, testare de produse şi servicii, care să fie susţinute de autori diferiţi. Acest model este similat blogurilor comerciale din SUA, care au, în unele cazuri, venituri din publicitate mai mari decât ziarele", mai spune Radu Ionescu. Dacă este bine promovat şi beneficiază de un marketing agresiv, un blog cu zeci de mii de vizitatori unici pe lună poate aduce venituri de peste 500 de euro lunar. Piaţa se îndreaptă însă spre aşa-numitele reţele de bloguri dezvoltate de companii care activează pe piaţa IT. Acestea contactează personalităţi din diferite domenii cărora le pune la dispoziţie un astfel de blog pentru a scrie. Companiile se ocupă de absolut tot, de la logistică şi până la marketing. În schimb, cel care scrie zilnic în jurnalul on-line încasează un procent de peste 60% din publicitate. Dacă subiectele dezvoltate sunt de interes, cu siguranţă ambele părţi vor avea încasări mulţumitoare. Specialiştii pieţei IT spun că o companie care dezvoltă reţele de bloguri pe piaţa românească poate avea şi profituri de peste 3.000 de euro lunar, dacă afacerea este bine administrată.

Şi companiile au bloguri
Crearea unui blog este profitabilă şi pentru companii, acestea putând intra în legătură directă cu clienţii săi pentru a primi un feedback pentru produsele sau serviciile furnizate. Lufthansa, Nestle, Procter and Gamble sunt exemple de multinaţionale care au înţeles importanţa acestui canal de comunicare. "Blogul poate fi o bună unealtă de PR. Dacă în SUA acest gen de promovare este folosit de câţiva ani buni, la noi sunt doar câteva companii care au ales acest mod de relaţionare cu clienţii", ne-a declarat Vlad Tocae, managing director Rom Net, agenţie de comunicare on-line. Motivul pentru această reticenţă îl reprezintă faptul că firmele preferă să aloce banii pentru promovare prin alte mijloace clasice: comunicate de presă, lobby, care, în prezent, oferă rezultate mai bune. "Totuşi, firmele româneşti au devenit tot mai receptive la acest tip de PR chiar dacă firmele actualizează informaţiile prezentate la câteva luni. Cei care încep acum pot fi trend setteri, ceea ce este o şansă importantă", mai afirmă Vlad Tocae.

Publicitatea on-line va depăşi 5 milioane de euro în 2006
Dacă în 2005 valoarea publicităţii on-line a fost estimată la aproximativ 3 milioane de euro, în 2006 ea va depăşi 5 milioane de euro, conform unor surse din piaţă. În 2005, cea mai mare creştere a înregistrat-o publicitatea prin bannere, forma tradiţională de advertising on-line.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite