Jumătate dintre români dispun de o situaţie financiară mai proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre români dispun de o situaţie financiară mult mai proastă (11%) sau mai prostă (38%) comparativ cu cea de acum un an, în timp ce doar 8% din aceştia au o situaţie bună sau mult mai bună, arată un studiu realizat în luna octombrie de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Totuşi, o pondere însemnată, de 42%, consideră că situaţia lor financiară s-a menţinut aproximativ la fel în ultimul an. Pentru următorul an, 40% din români se aşteaptă să aibă o situaţie financiară, din punct de vedere al economiilor, mai proastă sau mult mai proastă şi doar 13% sunt de părere că situaţia se va înbunătăţi. Astfel, 14% din respondenţi sunt nemulţumiţi total de situaţia lor financiară şi doar 2% se consideră total mulţumiţi.

Când iau decizia de a economisi, doar 23% din români au încredere multă sau foarte multă în bănci, în timp ce 41% au puţină sau foarte puţină, iar 28% - deloc. În ceea ce priveşte economisirea prin intermediul bursei, 41% din respondenţi consideră că nu au deloc încredere, 31% - puţină şi foarte puţină, iar doar 4% - multă sau foarte multă. Fondurile de pensii, societăţile de asigurări şi fondurile de investiţii beneficiază un grad mai mare de neîncredere în rândul populaţiei în ceea ce priveşte decizia de a economisi.

„Încrederea în sistemul financiar-bancar este corelată puternic cu tendinţa de economisire, cei care siguri că vor reuşi să economisească în următoarele 12 luni fiind şi cei care au o încredere ridicată în instituţiile de credt”, a explicat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor, în cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

În această ordine de idei, doar 7% din români sunt siguri că vor reuşi să economisească în următorul an şi 19% cred că vor reuşi, dar nu sunt siguri. Pe de altă parte, peste două treimi din respondenţi spun că nu vor avea capacitatea să economisească. În ceea ce priveşte contractarea unui credit, doar 10% din români cred că vor accesa o finanţare în următoarele 12 luni, în timp ce 83% sunt siguri că nu vor apela la un împrumut.

Jumătate dintre români nu economisesc

Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească niciodată, 10% nici nu au încercat, în timp ce 18% fac economii, dar cu multe sau foarte multe restrângeri ale altor cheltuieli. Numai 2% din respondenţi au spus că reuşesc să economisească fără a-şi restrânge alte cheltuieli.
Românii economisesc în medie 328 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din venitul lunar obişnuit al gospodăriei. Peste două treimi dintre românii care economisesc mizează pe moneda naţională, 16% preferă să economisească în valută, iar 11% nu au preferinţe în acest sens. În ultimul an, populaţia a economisit în special prin păstrarea banilor în casă, prin depozite în lei, conturi curente în lei sau prin carduri de debit. „Se remarcă o proporţie mai redusă a pătrării banilor în casă, de la 33% în 2007, la 21% în 2008 şi 14% în 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite