Jumătate din primării, incapabile să cheltuiască banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va fi pusă în faţa unei provocări fără precedent până acum. Aceea de a cheltui, anual, după integrare, miliarde de euro de la comunitatea europeană. În acest moment, veştile nu

România va fi pusă în faţa unei provocări fără precedent până acum. Aceea de a cheltui, anual, după integrare, miliarde de euro de la comunitatea europeană. În acest moment, veştile nu sunt prea încurajatoare, având în vedere faptul că aproape jumătate din autorităţile locale nu sunt în măsură să elaboreze proiecte.
În consecinţă, fondurile europene alocate pentru anumite proiecte se pot pierde, cu atât mai mult cu cât nici întreprinderile mici nu par prea pregătite să facă faţă cerinţelor UE la acest capitol.

Judeţele sărace nu pot atrage bani
"În general, peste jumătate din consiliile locale şi primării au o capacitate dezvoltată şi pot face faţă provocării de a elabora şi implementa proiecte. Ne îngrijorează faptul că, pe alocuri, nu există deloc această capacitate, şi acestea sunt judeţele sărace", ne-a declarat Răzvan Cotovelea, director în cadrul Ministerului Finanţelor. El a mai adăugat că autorităţile locale "nu pot avea puterea financiară să susţină cofinanţarea pentru 4-5 proiecte pe an, astfel că va trebui să-şi stabilească priorităţile de maximă importanţă, care să genereze dezvoltarea".

Diferenţele dintre regiuni se vor adânci
În opinia lui Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, "evaluarea ţărilor care au aderat la UE la 1 mai 2004 în ceea ce priveşte absorbţia banilor comunitari arată că diferenţele între regiuni vor creşte, pentru că se merge pe ideea absorbţiei rapide a banilor". Orban a ţinut să precizeze că o evaluare a gradului de absorbţie a fondurilor va fi foarte greu să se realizeze chiar şi în primul an de aderare, dat fiind că banii vor începe să fie disponibili abia în semestrul II al anului 2007. Fostul negociator al României la Bruxelles atrage atenţia asupra riscului încălcării regulilor stricte impuse de finanţatori şi a dat exemplul Greciei, care, din cauză că a încălcat regulile în ceea ce priveşte achiziţiile publice, va trebui să returneze circa 1,5 miliarde de euro.

Totul începe cu elaborarea programelor operaţionale
Investiţiile sectoriale de efectuat vor fi detaliate în Programele Operaţionale. După definitivarea acestora, moment estimat pentru finele lunii noiembrie a.c., ministerele şi celelalte instituţii publice abilitate să elaboreze anumite politici vor prezenta Comisiei Europene şi MFP programele-complement - detalierea în amănunt a primelor. Programele vor fi negociate cu CE până cel târziu la finele lunii ianuarie 2007.

"Diferenţele dintre regiuni vor creşte, pentru că se merge pe ideea absorbţiei rapide a banilor. Cele bogate au o capacitate mult mai ridicată."
Leonard Orban, secretar de stat în MIE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite