Jumătate din investiţiile străine - împrumuturi ale multinaţionalelor către filialele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul trimestru al anului în curs a însemnat, din punct de vedere al investiţiilor străine directe, mai multe împrumuturi ale companiilor-mamă acordate structurilor afiliate din România.

Primul trimestru al anului în curs a însemnat, din punct de vedere al investiţiilor străine directe, mai multe împrumuturi ale companiilor-mamă acordate structurilor afiliate din România. Nivelul acestora a atins 729 milioane de euro, valoare ce reprezintă 42% din volumul total al investiţiilor străine, cifrate la 1,7 miliarde de euro.
La o primă vedere, majorarea investiţiilor pe acest palier este un lucru pozitiv. Totuşi, în opinia analistului economic Daniel Dăianu, faptul că vorbim de împrumuturi, şi nu de majorări de capitaluri, ar trebui să dea de gândit. "Trebuie să ne întrebăm ce sunt puşi să facă aceşti bani. Pentru că împrumuturile nu reprezintă o investiţie propriu-zisă, ci un plasament pe care firma-mamă îl face în România prin intermediul puiului", ne-a declarat Dăianu. Faţă de perioada similară a anului trecut, când investiţiile străine directe au fost de 754 milioane de euro, în primul trimestru din 2006, valoarea a crescut cu 128%. 31% din total, respectiv 534 milioane de euro reprezintă profit reinvestit, restul fiind reprezentat de "participaţii la capital". Conform datelor ONRC, în primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat 2.924 de companii, faţă de 2.791 în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar capitalul social subscris cu participare străină la capital - indicator care exprimă valoarea totală a aporturilor, în numerar şi în natură, subscrise de asociaţi la constituirea societăţii, precum şi la majorarea capitalului social în cursul existenţei societăţii comerciale - a fost de 297 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite