Jucătorii la Bursă, creditori ai statului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine ar fi crezut că investiţia la Bursă poate să te transforme, aproape peste noapte, în creditor al statului? Şi nu unul oricare, ci de primă mână. Căci, statul nu plăteşte dobânzi

Cine ar fi crezut că investiţia la Bursă poate să te transforme, aproape peste noapte, în creditor al statului? Şi nu unul oricare, ci de primă mână. Căci, statul nu plăteşte dobânzi pentru sumele încasate în plus în contul impozitului şi nu ţine cont nici de evoluţia inflaţiei.

Situaţia în care se află acum piaţa de capital românească este de-a dreptul hilară. Nimeni nu reuşeşte să înţeleagă de ce autorităţile au ales să încaseze în ianuarie impozit din câştigul brut aferent tranzacţiilor pe piaţa de capital, urmând ca pierderile să fie deduse în declaraţia de venit din luna mai, iar "eventualele" diferenţe în favoarea investitorilor să fie achitate undeva spre sfârşitul anului. Prima idee care îţi vine în minte este că statul are nevoie de bani. Şi de ce să apeleze la emisiuni de obligaţiuni care ar presupune şi plata unor dobânzi, dacă poate obţine banii foarte uşor. Desigur, este greu de crezut că acesta a fost raţionamentul. De fapt, autorităţile române au arătat, o dată în plus, că nu pot administra coerent impozitul pe câştigurile la Bursă. Încă de când s-a pus problema taxării profiturilor din tranzacţii cu acţiuni au apărut discuţii aprinse pe această temă. Iar Ministerul Finanţelor nu se dezminte nici de această dată, generând confuzie printre brokeri şi investitori.

Cert este că actorii pieţei de capital şi investitorii sunt consternaţi de ceea ce se întâmplă. Dar, cum speranţa moare ultima, încă se mai aşteaptă o "răsturnare" de situaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite