Jim Rogers: Politicienii vor găsi căi de a fenta chiar şi sistemul etalonului aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Jim Rogers, un eventual colaps financiar subit ar putea fi unul dintre evenimentele care să readucă sistemul financiar spre etalonul aur. Din păcate însă, în opinia acestuia, nici măcar etalonul aur nu oferă garanţii împotriva manipulărilor politicienilor, care au găsit întotdeauna căi de a abuza de monopolul asupra banilor în folosul propriu. Rogers a răspuns astfel întrebărilor adresate de Forbes România în cadrul con

Istoria ne arată că politicienii şi-au dorit, şi au reuşit de fiecare dată, să controleze banii, impunând monopolul asupra producţiei acestora. Politicienii au reuşit astfel de fiecare dată să păcălească oamenii, care până la urmă au fost cei ce au suportat toate consecinţele. Acestea sunt răspunsurile date de celebrul investitor american Jim Rogers (managerul Rogers Holdings and Beeland Interests şi cofondator al Quantum Fund, alături de omul de afaceri George Soros) întrebărilor adresate de Forbes România, în cadrul conferinţei pe tema „CEE şi China: Punţi de investiţii şi oportunităţi de afaceri”, organizate de CFA România, pe data de 4 aprilie, la Bucureşti.

Jim Rogers îşi argumentează astfel punctul de vedere în care susţine că nici măcar un sistem monetar precum cel bazat pe aur nu ar putea feri populaţia de abuzurile politicienilor tentaţi să se folosească de monopolul asupra banilor, în satisfacerea unor interese electorale.
“Când oamenii şi-au putut alege “banii solizi” (“sound money” – monedă care are la bază un activ sau o marfă) s-au impus de la sine ca instrument de mijlocire a schimburilor comerciale, dar, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul întregii noastre istorii, politicienii au intervenit şi şi-au impus monopolul asupra banilor” a declarat Jim Rogers.

Etalonul aur nu fereşte sistemul monetar de abuzurile politicienilor

Jim Rogers susţine astfel că nici măcar un astfel de model nu ar oferi mai multe garanţii împotriva abuzurilor politicienilor, care vor găsi căile prin care vor putea abuza de puterea şi monopolul asupra banilor, păcălind cetăţenii, în atingerea unor scopuri personale electorale, şi prin urmare nu poate asigura stabilitatea sistemului şi menţinerea valorii banilor. “Istoria ne arată că, indiferent ce formă şi ce natură ar fi avut banii, politicienii au găsit modalităţi în care să abuzeze de poziţia lor şi au găsit deasemeni modalităţi prin care să-i păcălească pe oameni – cei care, până la urmă au suportat totul. Aşa s-a întâmplat şi cu aurul. Nu ştiu dacă şi cum ne-am putea întoarce la etalonul aur în cazul în care sistemul ar intra brusc în colaps, însă, până la urmă politicienii vor găsi modalităţi prin care să abuzeze de sistem” a mai spus Rogers. “Oricum însă, nu vă vindeţi aurul” a completat el, declarând că are poziţii deschise pe aur, în ciuda faptului că se declară neîncrezător în potenţialul de creştere al metalelor preţioase, pentru perioada următoare. "Mă aştept ca preţul metalelor preţioase să scadă, şi atunci voi mai cumpăra" a declarat Rogers în cadrul conferinţei care a avut loc la Bucureşti.

Cine este Jim Rogers?

În 1973, Jim Rogers a fondat, împreună cu George Soros, Quantum Fund – primul fond de investiţii internaţional, care, în următorii 10 ani a înregistrat un randament al investiţiilor de 4.200%. În acelaşi interval de timp indicele bursier american a marcat un randament de 47%.

Rogers este un susţinător al ideii libertăţii pieţelor, dar nu se consideră a aparţine în mod deosebit unui anumit curent economic. Perspectiva şi opiniile acestuia despre pieţe şi mecanismele economice îşi pot găsi însă rădăcini în principiile Şcolii Austriece de Economie.

Aparent paradoxal, în acelaşi timp, Jim Rogers este unul dintre cei care cred în potenţialul economiei chinezeşti. Explicaţia dată de acesta în cadrul aceleiaşi conferinţe? “Lumea îi consideră pe chinezi comunişti, dar în realitate sunt cei mai adevăraţi capitalişti” a spus Rogers, care a mai spus că ambele sale fetiţe învaţă deja limba chineză, pregătindu-se astfel pentru secolul următor, care va fi dominat de China.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite