Jeffrey Franks (FMI): Creşterea economică va fi mult mai lentă. Vom ajunge la 4% în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful delagaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a declarat, într-un interviu pentru The Money Channel, că legile votate săptămâna trecută în Parlament, respectiv reducerea TVA la 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, reprezintă o greşeală care trădează imaturitatea fiscală a României şi care împiedică revenirea încrederii investitorilor.

"Este bine cunoscut că acest vot al legislativului a fost o greşeală. Acesta este un alt exemplu al instabilităţii în regimul fiscal care creează incertitudine. Tot acest zgomot de fond descurajează investitorii, deescurajează recuperarea economiei", a declarat Jeffrey Franks.

Franks a precizat că nu nu-şi face probleme privind o eventuală aplicare a celor două legi. "Avem o înţelegere cu Guvernul şi am toate motivele să cred că Executivul va face totul pentru a menţine acest acord. Guvernul arată foarte multe determinare atunci când este vorba de rezolvarea problemelor", a declarat Franks.

Acesta a recomandat Executivului să păstreze măsurile aspre adoptate în acest an, inclusiv creşterea TVA la 24% şi pentru următorii doi ani.

"Nu are niciun sens să dai înapoi şi să schimbi constant, pentru că creezi incertitudine. Aţi ales un pachet în iunie iulie, sfatul meu este să vă ţineţi de acel pachet. Vreţi să faceţi schimbări? Nu le faceţi. Modificări ar trebui să apară doar după ce rezolvaţi problema deficitului", a adăugat acesta.

Şeful delegaţiei FMI a precizat că Fondul a intervenit doar pentru a stabili parametri generali. "Este decizia Guvernului cum vrea să-şi croiască politica fiscală. Sfatul meu este ca atunci când ai luat o decizie dură să te ţii de ea", a spus acesta la TMC.

"Respect total suvernaitatea Guvernului român. Aveţi un premier şi un preşedinte. Noi oferim sfaturi, nu conducem ţara. Noi nu sprijinim acest Guvern şi acest premier. (...) Cred că a avea un program cu FMI-ul vă ajută. Este ştiut că noi vă mai punem bani pe masă, dar vă oferim şi sfaturi. Uneori guvernele ştiu ce trebuie să facă dar au nevoie de sprijin pentru a putea face faţă presiunilor interne", a spus Franks.

Franks a precizat că din punctul de vedere al deficitului, 2011 va fi sigur un an mai bun. "Coborâm la 4,6% din PIB în 2011, şi avem angajament pentru 3% din PIB în 2012", a spus Franks.

"Scenariul nostru este că am trecut de ce era mai rău. Este puţin probabil ca în 2011 să nu avem o creştere pozitivă a economiei", a ţinut să precizeze Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, consul reprezintă' în continuare cea mai mare parte în Produsului Intern Brut, astfel că redresarea economiei depinde de reluarea consumului.

"Consumatorii se întorc la consum atunci când sunt conştienţi că ce urmează e mai bine. Nu ştiu când va fi asta, dar ştiu că ne îndreptăm spre acel moment", a spus oficialul FMI.

Creşterile economice întâlnite înainte de 2008 nu se vor repeta prea curând, este de părere Jeffrey Franks. "Ritmul creşterii va fi destul de redus. Vom ajunge la 4% în 2012", a precizat acesta.

În ceea ce priveşte arieratele, Franks a precizat că ţinta nu a fost atinsă şi că România va fi forţată să ceară o noup derogare. "Acestă ţintă este mai greu de atins decât am anticipat noi când am creat programul. Am făcut totuşi progrese semnificative în septembrie în plata arieratelor, ceea ce poate justifica o cerere de derogare", a spus Franks.

În ceea ce priveşte plata salariilor în sectorul bugetar, şeful delegaţiei FMI a spus că se aşteaptă implementarii Legii unitare a salarizării, deoarece "acum suntem într-o situaţie în care oamenii sunt plătiţi într-o manieră netransparentă".

"Cred că intenţia Guvernului este să ţină strâns sub control fondul de salarii astfel încât să fie bani pentru investiţii. Guvernul va trebui să determine cu exactitate politicile pentru 2011", a adăugat acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite