Jeffrey Franks: Marea dezamăgire este că economia României încă nu a revenit pe creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi de acord cu România, marea dezamăgire a Fondului Monetar Internaţional este că economia încă nu a revenit pe creştere, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, într-un interviu acordat marţi pentru Ziarul Financiar.

Absenţa creşterii economice este marea dezamăgire acum când ne apropiem de finalul acestui acord. La fel de adevărat este că reformele ar fi putut merge mai repede, însă chiar şi aşa au făcut ajustări foarte importante, s-au implementat politici corecte şi s-a revenit pe calea disciplinei fiscale, a declarat Franks pentru Ziarul Financiar.

Care este totuşi marea realizare a acordului cu FMI pentru care România şi-a asumat o datorie atât de mare? "Nu a avut loc o criză bancară în România datorită acţiunii ferme a băncilor şi a BNR, afirmă Franks, sugerând că ar fi existat un pericol real în acest sens.

Da, reformele ar fi putut merge mai repede, dar acum este crucial să construim pe baza realizărilor pe care le avem, să le consolidăm şi să ne asigurăm că România nu alunecă înapoi, a mai spus şeful misiunii FMI în România. 

Cât despre noul acord al României, Franks spune că noul acord nu se va concentra atât pe ceea ce nu s-a făcut cât pe ideea de continuare a politicilor corecte care au început să fie implementate.

Stimulul fiscal nu este disponibil pentru încurajarea creşterii şi atunci trebuie urmată calea credibilităţii politicii fiscale şi dacă această credibilitate fiscală este solidă, lasă loc pentru relaxarea politicii monetare. Şi chiar dacă nu se ajunge la o relaxare formală în politica monetară, credibilitatea fiscală înseamnă reducerea riscului de ţară, ceea ce înseamnă dobânzi mai mici şi implicit încurajarea creditării companiilor, a mai declarat Jeffrey Franks.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite