Jean Constantin, escrocul simpatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare actor de comedie al "generaţiei de aur" are ceva special. Jean Constantin e un tip spontan. De altfel, e cunoscut faptul că postsincronul nu era pe placul maestrului. Jean Constantin e

Fiecare actor de comedie al "generaţiei de aur" are ceva special. Jean Constantin e un tip spontan. De altfel, e cunoscut faptul că postsincronul nu era pe placul maestrului. Jean Constantin e un actor la fel de imprevizibil în joc, ca şi în viaţă. Povestind despre regizorul Mircea Drăgan, spune că marea calitate a acestuia este că-i lăsa pe actori să improvizeze.

În prima parte din "BD în alertă", în "Femeia fără semnalmente", Patraulea, personajul interpretat de Jean Constantin, vrea să ocupe un post de prestidigitator. Drept pentru care agită cu abilitate (crede el) o ceşcuţă prin faţa ochilor tovarăşului Balaban. Când Gogu îi ordonă să înceteze, Patraulea are reacţia unui copil. La fel, atunci când plânge după Luminiţa. Varsă lacrimi adevărate, cu sughiţuri.

Patraulea cel îndrăgostit

Când cei trei pregătesc masa pentru viitoarele soţii, şi Gogu îl roagă să cumpere sifoane, Patraulea se revoltă, tot ca un copil: "Tai lemne, tai pâine, dar nu mă pune să cumpăr sifoane!".

Mai târziu, când află că viitoarele neveste sunt nişte hoaţe mai mari ca ei, Patraulea se repede ca un tigru la gâtul uneia dintre ele, însă când i se oferă bani, în schimbul tăcerii, tot el e primul care îi acceptă. Patraulea e personajul care acţionează sub impulsul de moment şi condus mai mult de simţuri decât de raţiune. Şi în dragoste, e cel mai sentimental dintre toţi, iar în "afaceri", cel mai profund escroc.

Nici după ce intră la răcoare şi urmează cursuri de corecţie, Patraulea nu ştie ce să răspundă când e întrebat ce face cu un portofel găsit. Adică ştie foarte bine ce să răspundă, dar nu înţelege un principiu de bază: că săvârşeşte un fapt rău, şi nu unul bun. "Dacă ne ajută Dumnezeu să găsim un portofel cu bani în el...", începe răspunsul său.

O viaţă între teatru şi film

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928, la Techirghiol. A început activitatea artistică în portul din Constanţa, unde lucra ca muncitor normator, dar a întâlnit aici nişte oameni foarte talentaţi. A înfiinţat, împreună cu ei, o brigadă artistică.

Apoi a început să joace la Casa de Cultură. La 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat la Constanţa secţia de estradă a Teatrului de Stat, unde a rămas până la ieşirea la pensie. În cinematografie a realizat peste cincizeci de roluri, pentru că din 1963, singur mărturiseşte că a devenit "al cinematografiei".

Astăzi, DVD-ul cu producţia "BD în alertă" poate fi cumpărat împreună cu ziarul "Adevărul".

BD-urile au avut succes pentru că românii aveau nevoie să râdă. Şi românii au râs toată viaţa, ştiind că râsul e sănătos şi veselia n-are vârstă.
Jean Constantin, actor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite