Japonia dublează ajutorul economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nipon injectează 81 de miliarde de dolari în piaţă. În timp ce în UE şi în SUA se pune problema retragerii treptate a stimulentelor anticriză, Japonia dublează sumele.

Guvernul Japoniei a aprobat un plan de 81 de miliarde de dolari (7.100 miliarde yeni) pentru un nou pachet de stimulente financiare, pe fondul semnalelor de îmbunăţire a climatului economic.

Programul anterior a constat dintr-un pachet de măsuri de ajutor regional, în suma de 41 de miliarde de dolari, 69 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva şomajului şi 92 de miliarde de dolari pentru protecţia mediului. Însă implementarea acestor măsuri a fost întârziată de neînţelegerile din coaliţia de guvernare.

Japonia se confruntă cu deflaţie

Aprobarea acestui program de sprijinire a economiei vine la scurt timp după ce Banca Japoniei a eliberat 10.000 de miliarde de yeni în împrumuturi pentru băncile comerciale ca răspuns la pericolul deflaţionist (scăderea indicelui preţurilor de consum) şi aprecierea excesivă a yenului în raport cu dolarul american. Analiştii consideră că programul anunţat de premierul japonez va da un imbold pentru creştere economică, cel puţin pe termen mediu. Aprecierea yenului are un efect advers asupra procesului de redresare a economiei.

Politicienii japonezi adoptă noi programe de stimulente financiare, în timp ce în economiile dezvoltate sunt căutate soluţii pentru reducerea treptată a sprijinului guvernamental şi reducerea deficitelor publice. Adjunctul premierului japonez a declarat că infuzia de capital efectuată de Banca Centrală pe 1 decembrie a contribuit semnificativ la deprecierea yenului din ultimele zile.

Până în prezent, Japonia a avut patru programe de stimulare a economiei, totalizând 326 de miliarde de dolari, în timp ce SUA au alocat 787 de miliarde de dolari, iar China a investit 586 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea economică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite