Japonia urmează la retrogradare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile japoneze şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca ratingul ţării lor să fie scăzut, după ce Standard&Poor's (S&P) a decis vineri retrogradarea a nouă state europene.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a spus că acest lucru subliniază importanţa critică a consolidării finanţelor publice ale Japoniei şi aducerii sub control a celei mai mari datorii publice din lume ca raport la PIB, scrie Bloomberg.

Situaţia fiscală a Europei "nu este o casă în flăcări pe cealaltă parte a râului", a declarat Noda la un post de televiziune. "Trebuie să acţionăm ca în criză", a spus şeful executivului.

Pe de altă parte şi ministrul finanţelor Jun Ayumi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rating. "Dacă Japonia nu poate demonstra că poate asigura rapid condiţii financiare stabile şi reconstrucţie a politicilor fiscale, noi suntem următorii", a declarat Azumi, duminică.

Premierul de la Tokyo şi-a remaniat săptămâna trecută cabinetul, încercând să câştige sprijin pentru măsurile de reducere a datoriei de stat prin dublarea taxei pe vânzări, de la 5 la 10%, până în 2015.

S&P a arătat în noiembrie că guvernul Noda nu face progrese în privinţa reducerii gradului de îndatorare, comentariu care a fost primit ca o declaraţie a intenţie de a coborî ratingul Japoniei.

Japonia are unele dintre cele mai reduse costuri de finanţare din lume, randamentul de referinţă al obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani fiind de sub 1%. Noda a declarat însă că guvernul nu va mai face faţă dacă dobânda va depăşi 3%. Datoria publică a Japoniei va urca anul viitor la 230% din PIB, potrivit estimărilor OCDE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite