Japonezii îşi văd pensiile micşorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supradimensionarea planurilor de pensii pentru foştii angajaţi contribuie la scăderea profitului şi în final la faliment.La fel ca în cazul fondurilor de asigurări de stat, plata unei pensii private fixe nu mai poate fi finanţată integral.

Falimentul Japan Airlines (JAL), care acumulase datorii de 25,5 miliarde de dolari, este un motiv important pentru marile companii nipone ca Hitachi şi Toyota Motor, care sunt şi cei mai mari angajatori de pe piaţa locală, să‑şi reducă deficitele planurilor de pensii.

Primele 278 de companii nipone au înregistrat în 2009 restanţe pentru finanţarea fondurilor de pensii de 235,7 de miliarde de dolari, în creştere cu 50% faţă de anul anterior, se arată în studiul realizat de Institutul de Cercetare Daiwa.

Datoriile Hitachi la fondul său de pensii se ridică la 1,3 miliarde de dolari, jumătate din deficitul JAL înregistrat la momentul intrării în faliment.

Bursa de la Tokyo scade din 1990

Funcţionarea fondurilor de pensii este afectată de două decenii de scăderi ale pieţelor, îmbătrânirea populaţiei şi pachete de beneficii garantate pentru titulari, indiferent de gradul de performanţă a investiţiilor.

Companiile nipone au păstrat garantarea valorii pensiilor, chiar dacă piaţa de capital a coborât continuu în ultimii ani, iar nivelul dobânzilor este apropiat de zero.

„Companiile câştigă bani din activitatea operaţională, dar îi pierd prin finanţarea planurilor de pensii", consideră Yoichi Okamoto, consultant la un fond de pensii japonez.

JAL, care a primit de patru ori ajutor de la stat în decurs de nouă ani, avea cu 2,7 miliarde de dolari faţă de necesarul plăţii pensiilor foştilor angajaţi. Sindicatul a fost forţat să accepte diminuarea cu 50% a pensiei viitoare, iar cei aflaţi în plată se mulţumesc cu 30% mai puţin.

Corelarea pensiilor cu posibilitatea reală de finanţare a fondurilor de pensii va fi efectuată la nivelul întregii economii, estimează economiştii japonezi.

Un sfert din populaţie are peste 65 de ani

La nivel naţional, din fondurile de pensii lipsesc 16% pentru asigurarea angajamentelor pentru plata integrală a beneficiilor stabilite în perioada angajării.

În Statele Unite, acest de­­­­ficit se ridică la 20%. Iar ba­­­lan­­ţa fondurilor de pensii se de­te­­­riorează în ritm alert. „Majoritatea companiilor vor fi obligate să spună angajaţilor că trebuie să le reducă pen­­­­sia promisă în momentul angajării", spune consultan­tul nipon. Situaţia Japoniei este mai gravă, deoarece 23% din populaţie a depăşit 65 de ani, vârsta de pensionare, faţă de numai 13% în SUA.

Planurile de pensii cu valoare garantată a pensiei au contribuit şi la falimentul constructorilor auto General Motors şi Chrysler. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite