Japonezii intră şi pe piaţa berii. Prietenii ştiu de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După preluarea unor combinate industriale, investitorii niponi cumpără producătorul de bere StarBev, care deţine brandurile Bergenbier, Noroc şi Staropramen.

La sfârşitul săptămânii trecute, presa internaţională a preluat o relatare a agenţiei Reuters potrivit căreia producătorul japonez de bere Asahi lucrează la finalizarea achiziţiei companiei StarBev - deţinătorul, în România, al brandurilor Bergenbier, Noroc şi Staropramen. StarBev ar fi preluată, potrivit Reuters, de la fondul de investiţii CVC Capital Partners, într-o tranzacţie evaluată la circa trei miliarde de dolari.

La început a fost InBev

În anul 2009, InBev a vândut, după fuziunea cu Anheuser-Busch, operaţiunile de producţie de bere din Europa Centrală şi de Est către CVC, fondul de investiţii care le-a consolidat în StarBev. Cedarea activelor a fost necesară pentru a obţine avizul Comisiei Europene la fuziunea cu Anheuser-Busch.

CVC a scos la vânzare StarBev după ce mai multe companii, între care Asahi, Carlsberg, SABMiller şi Heineken, şi-au exprimat interesul pentru o preluare. Acum, Asahi şi CVC definitivează ultimele detalii ale tranzacţiei, care ar putea fi anunţată săptămâna următoare. Asahi a rămas singurul ofertant pentru achiziţia StarBev, iar sursele citate au afirmat că termenul-limită este flexibil şi s-ar putea schimba. Fondul de investiţii cumpărase compania de la cel mai mare producător de bere din lume Anheuser-Busch InBev şi a redenumit-o StarBev - după berea cehească Staropramen.

StarBev este prezentă în nouă ţări europene, inclusiv Cehia, România, Bulgaria şi Ungaria. Deşi a fost afectată de recentele dificultăţi economice din regiune, compania are perspective de creştere pe termen lung pe o piaţă a berii care se consolidează rapid la nivel mondial.

Toate părţile implicate au refuzat să comenteze ori nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii. Grupul japonez Asahi are operaţiuni de producţie de băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare, în domeniul alimentar, materii prime, restaurante şi altele.

Investiţii japoneze în România

- Koyo România (rulmenţi - Alexandria)

- Yazaki România (cablaje electrice pentru automobile - Crângul lui Bod, Ploieşti)

- Yazaki Corporation Yazaki Parts Romania (piese pentru cablaje electrice  - Arad)

- YKK România (fermoare, Buftea)

- TAKATA Petri Romania (piese auto - Arad şi Sibiu)

- FUJI Magnetics Romania (piese pentru aparatură foto -  Târgu Mureş)

- Sumitomo Electric România (cablaje electrice - Deva)

- SEWS (cablaje electrice - Orăştie şi Alba Iulia)

- Calsonic Kansei România (piese auto - Ploieşti)

- MAKITA EU (scule electrice - Brăneşti Ilfov)

- JTI Romania şi RJ Reynolds România (ţigări - Bucureşti)

- SOL- PLUS România (subansamble industriale - Bucureşti şi Timişoara).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite