JPMorgan: Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii grupului bancar american JPMorgan anticipează că leul se va aprecia cu 3% „în următoarele zile şi săptămâni“, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.

Băncile se vor alinia, începând cu 1 ianuarie, Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, cunoscute ca IFRS, în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.

Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de „supraprovizionare“, deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS, notează analiştii JPMorgan, potrivit Mediafax.

În consecinţă, leul s-ar putea aprecia cu 3% în următoarele zile şi săptămâni, din moment ce volumul de tranzacţionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piaţa spot şi aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzacţii interbancare.

Astăzi, moneda naţională s-a apreciat uşor la începutul sesiunii interbancare, iar cursul a coborât în jurul nivelului de 4,31 lei/euro.

Analiştii băncii de investiţii anticipează un volum de tranzacţii de 1-1,5 miliarde euro pe piaţa locală rezultat din conversia în lei provizioanelor suplimentare deţinute de bănci pentru credite în valută.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite