Italienii şi francezii scot profit din sfecla românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani, fermierii italieni cultivă sfeclă de zahăr în Ardeal, iar acum vin şi francezii. Pământurile bune, nefolosite de ani de zile, produc 50 de tone de sfeclă la hectar, din care se

De trei ani, fermierii italieni cultivă sfeclă de zahăr în Ardeal, iar acum vin şi francezii. Pământurile bune, nefolosite de ani de zile, produc 50 de tone de sfeclă la hectar, din care se scoate un profit net de 500 de euro.
Profit 500 t/ha
"Italienii au luat în locaţie zone de câte 80 până la 3.000 ha în Câmpia Transilvaniei. Ei şi-au adus maşini şi tractoare de mare capacitate - de peste 140 CP, cu pluguri reversibile. Pământul este lucrat la meserie, cu maşini de pregătit solul, maşini de semănat şi de cultivat. Service-ul acestora este asigurat de firme specializate din Ungaria. Italienii au penetrat cel mai mult, însă acum încep să vină şi francezii", ne-a declarat Ioan Armenean, preşedintele patronatului din industria zahărului. Acesta susţine că marii câştigători sunt atât statul român, căci reintră în circuitul agricol mii de hectare lăsate în paragină, cât şi cetăţenii străini. "Agricultura din Transilvania va înflori. Pentru sfecla de zahăr se cheltuie 1.000 de euro/ha, dar se scot 1.500 de euro/ha, deci profit net de 500 de euro/ha. Este cea mai rentabilă cultură agricolă, pentru care ai piaţa asigurată, iar preţul este ştiut încă din stadiul de sămânţă", precizează şeful patronatului. Străinii încep să cultive şi leguminoase, pentru care au cele mai mici costuri, căci au forat pământul de unde aduc cea mai ieftină apă, nu din râuri, aşa cum fac românii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite