Măsurile de austeritate impuse de noul prim-ministrul italian, Mario Monti, ar putea aduce Italiei 33 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul italian, Mario Monti, cere astăzi parlamentului un vot de încredere pentru a accelera ultimul demers de aprobare a pachetului de măsuri de austeritate. Pachetul de măsuri de austeritate a intrat în vigoare de pe 4 decembrie, dar are nevoie de aprobarea parlamentului pentru a deveni legi permanente. Aceste legi, odată aprobate ar aduce economii în valoare de 33 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) la bugetul

Pachetul de reforme este absolut necesar în încercarea oficialilor italieni de a recâştiga încrederea pieţelor în a cea de-a treia mare economie a zonei euro, după Germania şi Franţa.

În urmă cu cinci săptămâni, Mario Monti l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în funcţia de prim-ministrul al Italiei. Mario Monti, împreună cu echipa sa de tehnocraţi au avut parte de suportul parlamentului pentru a concepe acest program de măsuri pentru salvarea Italiei.Legile elaborate urmează a fi aprobate astăzi după-amiază de Senat.

Măsurile de austeritate luate de Mario Monti includ măriri de taxe, reduceri de cheltuieli publice şi revizuirea pensiilor. Guvernul a oferit votul de încredere pachetului de legi pentru „salvarea Italiei" săptămâna trecută şi l-a trecut mai departe în Camera inferioară a Parlamentului. Astfel, astăzi se aşteaptă ca Senatul să-şi ofere votul de încerdere pentru ca măsurile să poată fi implementate înainte de Crăciun.

În ceea ce priveşte mărirea taxelor şi revizuirea pensiilor, atît oamenii lui Berlusconi din partidul liberal, cât şi democraţii nu sunt de acord cu adoptarea acestor legi, dar ştiu că sabotarea lor ar duce la o catastrofă economică şi la intrarea în incapacitate de plată.

Recâştigarea încrederii în Italia este esenţială pentru salvarea zonei euro, dar măsurile de austeritate pe care el le-a propus nu sunt deloc bine primite de populaţie, ceea ce a dus la pierderea popularităţii sale, de la 61% săptămâna trecută la 46% săptămâna aceasta, potrivit datelor unui sondaj publicat duminică în Corriere della Sera.

O perspectivă pesimistă

Economoştii estimează că pachetul de măsuri de austeritate va afecta creşterea economică a Italiei într-un moment în care oricum perspectivele asupra ratei de creştere nu sunt tocmai favorabile.

Monti, în schimb, consideră că pieţele vor reacţiona pozitiv la eforturile întreprinse de Italia, argumentînd că dobânzile mici vor compensa efectul pe care măsurile de austeritate ar putea să îl aibă asupra creşterii economice.

Chiar dacă randamentele obligaţiunilor au scăzut, în cazul celor cu maturitate de 10 ani uşor sub 7 procente, măsurile de austeritate nu au reuşit să aducă randamentele la nivele sustenabile, care ar trebui să fie aproape de 5 procente.

image

Săptămâna trecută , agenţia de rating Fitch a avertizat Italia şi alte cinci ţări din zona euro cu o posibilă coborâre de rating în lipsa unei soluţii fezabile de ieşire din criză.

Econimia Italiei a crescut cu o medie de 0,4 procente pe an, în ultimii 10 ani, aşa încât o soluţie pentru îmbunătăţirea creşterii economice este absolut necesară.În ultimele trei luni, Italia a înregistrat o rată de creştere economică de 0,2%. Mai mică decât cea de 0,5 % înregistrată de Germania, sau decât cea de 0,4 % înregistrată de Franţa, în acelaşi interval de timp. În acest context, specialiştii nu se aşteaptă la o revenire a economiei Italiei până în a doua jumătate a anului viitor.

Asociaţia angajatorilor din Italia, Confindustria, a estimat un declin de 1,6% înregistrat de PIB-ul Italiei în anul ce urmează,o estimare cu mult mai pesimistă de cea a guvernului de 0,4 %. „După implementarea măsurilor de austeritate din Italia, zona euro va trebui să-şi concentreze eforturile pentru a încuraja creşterea economică şi a pune capăt crizei datoriilor din regiune", a spus în mod repetat Mario Monti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite