Îşi retrag băncile elene banii din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională atrage atenţia asupra posibilităţii ca instituţiile bancare greceşti cu filiale pe piaţa românească să-şi reducă expunerile. Fondul Monetar Internaţional ar putea să renunţe să mai impună grupurilor-mamă ale principalelor bănci din România să-şi menţină expunerile pe piaţa locală.

Grecia este încă departe de a-şi rezolva problemele economice. După ce în mai anul trecut statul elen a apelat la ajutorul de urgenţă de 110 miliarde de euro, acum, oficialii Uniunii Europene poartă negocieri „de culise" aprinse pentru a veni încă o dată în ajutorul economiei elene. Mai mult, liderii UE vor să permită Greciei să-şi răscumpere obligaţiunile scadente cu un discount semnificativ, ceea ce economiştii numesc „restructurare pe furiş".

Citiţi şi:

De ce garanţii dispun băncile pentru „Prima Casă 3“

Situaţia dificilă din Grecia ar putea avea efecte şi pe alte pieţe, inclusiv în România, unde băncile elene au filiale ce deţin o pondere în capitalul străin de peste 30% - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, ATE Bank, Emporiki Bank şi Marfin Bank. Iar asta pentru că expunerile transfrontaliere bancare sunt considerate posibile canale de contagiune.

Agenţia de presă Reuters atrage atenţia asupra mai multor factori de risc ce trebuie avuţi în vedere referitori la România. Printre aceştia, „orice semn al băncilor greceşti de retragere a capitalului pentru consolidarea propriilor bilanţuri". Asta în condiţiile în care românii au credite de 19 miliarde de euro de la băncile elene, echivalentul a 14% din Produsul Intern Brut din 2009, potrivit Reuters.

Acordul de la Viena ar putea fi denunţat

Fondul Monetar Internaţional ar putea renunţa la acordul de la Viena odată cu încheierea unei noi înţelegeri, de tip preventiv, întrucât băncile-mamă îşi menţin voluntar expunerea pe România, au declarat recent surse apropiate negocierilor. Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci de pe piaţa locală s-au angajat, în august 2009, că vor menţine nivelul expunerii la valoarea din luna martie. Evaluările ulterioare ale finanţatorilor externi au arătat că băncile elene nu şi-au diminuat expunerile în România, ba chiar anumite instituţii şi le-au majorat.

România, pion important pentru Grecia

La jumătatea lui 2010, expunerea băncilor greceşti în regiune era de 39%. Cele mai puternice legături ale băncilor elene erau cu România, 15% din liniile de finanţare externe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite