Își permite Europa să piardă un stat din zona euro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divergențele Germaniei cu statele europene pe tema dacă Grecia trebuie sau nu să primească un ajutor de la statele comunitare pentru a scăpa de faliment i-a făcut pe mulți analiști să creadă că Berlinul ar intenționa să reintroducă marca, iar Grecia “expulzată” din UE, potrivit unei analize Stratfor.

Tratatele Uniunii Europene (UE) arată că expulzarea sau ieșirea unui stat membru din zona euro este ilegală fără modificarea acestora. Dacă totuși se pune această problemă, atunci este nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre.


O variantă este să se ajungă la un acord între statele membre pentru ca Uniunea Europeană să poată expulza automat un membru, fără a fi încălcate tratatele. Acest lucru ar implica crearea unei noi Uniuni fără statul expulzat. Însă, această măsură nu ar însemna distrugerea Uniunii Europene așa cum funcționează în prezent, ci ar însemna recrearea ei, dar fără Grecia (statul european cu cele mai mare probleme economice în prezent.

Dacă s-ar aplica un astfel de scenariu, influența Germaniei ar spori, iar ceilalți membri ar putea să nu fie dispuși să accepte o asemenea variantă. Dacă Franța și Benelux ar reconstrui zona euro împreună cu Germania, atunci economia germană ar avea o pondere de 45,6% în noua instituție, comparativ cu 26,8%, cât are în prezent. Analiștii cred că statele care vor fi excluse din noua structură ar putea să aibă o reacție neașteptată – ca de exemplu să nu-și plătească datoriile către statele noii structuri.


Germania reintroduce moneda naţională


Opțiunea ieșirii Germaniei din zona euro este legată de eventualele pierderi în cazul unui default din cauza Portugaliei, Spaniei, Italie, Irlandei și Greciei.
În timp ce Germania se pregătește să voteze asupra împrumutului de 123 de miliarde de euro, parte a mecanismului de ajutorare al zonei euro în valoare de 750 de miliarde de euro – întrebarea pe care și-o pun tot mai des oficialii germani este dacă toate acestea schimbări merită efortul. Și asta în timp ce, cel mai recent sondaj desfășurat în Germania arată că 47% dintre germani sprijină reintroducere mărcii.


În aceste condiții, Germania nu ar părăsi zona euro pentru a-și salva economia, ci pentru a evita să contribuie şi ea cu bani la plata datoriilor țărilor din sudul Europei, așa numitul Club Med, în cuantum total de 3.000 de miliarde de euro. Dacă Germania decide să se retragă din zona euro, atunci va pierdere cei 500 de miliarde de euro, adică expunerea actuală pe Club Med, și se va confrunta cu o scăderea a competitivității muncii. Astfel, de la adoptarea euro, costul unitar al muncii a crescut cu 25% în Club Med față de Germania.


Grecia părăsește zona euro


Dacă Guvernul de la Atena ar reuși să-și controleze politica monetară, atunci ar putea să rezolve două din problemele majore care afectează economia grecească. În primul rând, Grecia ar putea să-și îmbunătățească situația financiară. În al doilea rând, reintroducerea monedei locale ar stimula deprecierea ei. În aceste condiții, analiștii de la Stratfor spun că introducerea drahmei ar fi aproape imposibila deoarece nimeni nu ar accepta sa primească o monedă a cărei introducere are ca scop deprecierea ei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite