Isărescu ţinteşte o nouă inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ca taxa pe viciu să contribuie la creşterea inflaţiei cu 1-1,1%, efectul scumpirilor pare, spun sursele amintite, că va fi mult mai mic. Posibilă accentuare a procesului de dezinflaţieProcesul

ca taxa pe viciu să contribuie la creşterea inflaţiei cu 1-1,1%, efectul scumpirilor pare, spun sursele amintite, că va fi mult mai mic.

Posibilă accentuare a procesului de dezinflaţie
Procesul de dezinflaţie a continuat, în primele şase luni ale acestui an, astfel că inflaţia înregistrată la sfârşitul lunii iunie, faţă de decembrie 2005, a fost de 2,67%, comparativ cu 4,1% în iunie 2005, faţă de decembrie 2004. Dacă pe primele şase luni ale anului trecut, rata medie lunară a fost de 0,7%, în aceeaşi perioadă a acestui an, inflaţia medie lunară a fost de doar 0,4%. "Deja am intrat într-o stare de normalitate, compensând, oarecum, cu inflaţia de două cifre din anii trecuţi. ţinând cont de faptul că pe şase luni inflaţia a fost de 2,67%, este foarte posibil să ne încadrăm în ţinta de inflaţie prognozată de Banca Centrală", ne-a declarat, ieri, fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu.

Mărfurile nealimentare se scumpesc mai mult decât mâncarea
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari scumpiri înregistrate în luna iunie au fost la servicii (+0,81%), iar per total mărfuri nealimentare, avansul a fost de 0,45%. În schimb, alimentele s-au ieftinit cu 0,45%. "Contribuţia" ţigărilor asupra creşterii preţurilor de consum din luna iunie a fost semnificativă, de peste 3%, ca urmare a introducerii, cu o lună în urmă, a taxei pe viciu. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă şi în cazul băuturilor alcoolice, care s-au scumpit cu doar 0,57%.

Posibile "tentaţii" pentru inflaţie
Totuşi, majorările de preţuri la utilităţi care sunt avute în vedere, precum şi creşterile salariale "practicate" de regulă la sfârşitul anului îi fac pe alţii reticenţi în a merge pe mâna BNR. "Aceste influenţe se vor resimţi începând din septembrie, astfel că inflaţia va "recupera" din creşterea moderată din prima jumătate a anului. Consider că inflaţia pe întreg anul 2006 va depăşi previziunile iniţiale", consideră Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA România. Mai pesimist este analistul Florin Câţu, care apreciază că majorarea cererii interne, respectiv a consumului, în special prin avansul semnificativ al creditului de consum, deprecierea euro, precum şi deteriorarea balanţei comerciale vor duce la o inflaţie pe întreg anul, de 7%-7,3%.

"Banii de la rectificare au alimentat consumul"
"Investiţiile anunţate de autorităţi sunt o cacealma. Marea majoritate a banilor de la rectificare s-au dus pe consum", apreciază fostul ministru al finanţelor publice Mihai Tănăsescu, făcând astfel referire la destinaţia sumelor aprobate la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite