Isărescu, speriat de factura la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea tarifelor la încălzire a adus scumpirile din 2011, iar în 2012 pericolul inflaţionist vine din majorările la gaze şi curent electric, avertizează guvernatorul BNR.

Anul trecut, aproape toate componentele indicelui preţurilor de consum au tras în jos inflaţia, dar în trimestrul al patrulea au început să se manifeste presiuni prin majorarea tarifelor la energia termică. În 2012, presiunile inflaţioniste vor veni tot din zona preţurilor reglementate, în special ale gazelor şi curentului electric, pe fondul discuţiilor privind liberalizarea acestor pieţe din domeniul energiei. Aceasta ar fi principala concluzie desprinsă din ultimul Raport asupra inflaţiei, prezentat ieri de conducerea Băncii Naţionale a României.

„Anul trecut, inflaţia a evoluat favorabil, coborând până în proximitatea punctului central al ţintei de 3% stabilite pentru 2011, dar (...) în trimestrul al patrulea au existat şi factori de creştere, şi aş aminti aici preţurile administrate, în special liberalizarea pieţei de energie termică. Şi în 2012, rolul cel mai important va fi jucat de energia termică şi de liberalizarea pieţei de electricitate şi a celei de gaze", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al patrulea.

Aprilie, moment de cotitură

„Am văzut că s-a amânat puţin liberalizarea pieţelor de energie din România, dar ştim cu toţii că în luna aprilie Guvernul va relua negocierile cu instituţiile internaţionale şi atunci s-ar putea să apară alte modificări. Preţurile administrate sunt legate de această liberalizare", a precizat Isărescu. Ulterior, el a arătat că principala cauză internă care ar provoca abateri în sus de la traiectoria prognozată pentru 2012 a inflaţiei este dată de preţurile administrate, iar cauzele externe ar consta în „potenţiale ieşiri de capital şi o presiune pe curs care ar duce la creşterea volatilităţii cotaţiilor valutare".

Băieţii deştepţi au „iluzia beţivului"

Sectorul energetic intenţionează de ceva timp să-şi creeze o bancă proprie, şi această chestiune a fost tratată cu ironie de guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a arătat, puţin amuzat, că aceasta ar fi „un fel de iluzie a beţivului care visează să-şi facă un restaurant al lui, crezând că acolo ar urma să bea gratis. Noi nu vom putea opri acest proces, dar ne interesează foarte mult calitatea acţionariatului", a spus guvernatorul.

În aceeaşi notă ironică, el a mai arătat că „au fost destui care au vrut să înfiinţeze bănci, dar la mine n-au ajus astfel de cereri. Probabil au ajuns doar la Direcţia de Avizare din BNR, unde li se face o lectură cu intonaţie şi cu accent pe regulamente, după care n-au mai insistat".

Din cinci lei plasaţi în credite, un leu vine din depozite

„Este evident că băncile cu capital străin, care aveau o dependenţă de până la 5 la 1 raportul între credite şi depozite, au fost nevoite să se ajusteze şi, fiind şi băncile cele mai mari din România, acest lucru a avut un impact asupora dobânzilor. Aici este motivul adevărat al acestei curse care a intrat în răspăr cu semnalele transmise de banca centrală", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR crede că trebuie păstrat un „echilibru inteligent" între credite şi depozite, pentru că altfel acest lucru se întoarce chiar împotriva băncilor.

3,2% este noua prognoză de inflaţie pe 2012, anunţată ieri de BNR, care a ridicat uşor această estimare de la 3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite