Isărescu: Nu la Bucureşti s-a depreciat leul, ci la Londra şi New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR a arătat, într-un briefing de presă de marţi, că deprecierea leului „nu a avut loc la Bucureşti, ci la Londra sau New York“ şi că asupra monedei au acţionat atât factori interni, cât şi externi.

„Sunt factori interni, economici, sociali, şi politici, dar şi externi. Să nu uităm că aproximativ 10 miliarde de lei, 2,5 miliarde de euro, sunt în mâinile nerezidenţilor, sub formă de titluri de stat. Şi ştim că investitorilor nu le trebuie prea multe informaţii ca să acţioneze, îşi pot schimba comportamentul chiar şi la o frântură de frază. Astfel că reacţiile lor sunt mai greu de controlat şi, de aceea, noi suntem extrem de atenţi cu ceea ce comunicăm aici, pe plan intern“.
Referindu-se la factorii interni care au depreciat leul, Isărescu a reamintit că „în ultimele patru luni au fost două schimbări de guvern, am avut o lună de proteste în stradă şi a fost o iarnă destul de grea“.

Nu e momentul să intrăm în panică

Guvernatorul a ţinut să precizeze, în cadrul briefingului, că amploarea deprecierii leului „este extrem de mică, sub două-trei procente, iar această cifră de 4,4 lei a fost prezentată de presă ca fiind o barieră greu de străpuns, însă în principiu nu e vorba de nicio barieră“. Deci „nu e momentul să intrăm în panică, mai ales că am văzut deja o stabilizare de la sine a cursului“.
„În general noi, care am vorbit de la această tribună încă de acum trei ani despre un anumit nivel de curs care ar putea declanşa panică în rândurile oamenilor, suntem atenţi la evoluţia cotaţiilor. Dar zilele trecute, aceste mişcări de curs nu s-au produs la Bucureşti, ci la Londra sau New York“, a mai spus Mugur Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite