Isărescu: „cursul este supraevaluat datorită intervenţiilor BNR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că investiţiile BNR au dus la supraevaluarea cursului. „Am respectat o regulă strictă: am vândut în piaţă ceea ce am cumpărat de la Ministerul de Finanţe“, a explicat Isărescu. 

Mugur Isărescu a vorbit joi despre creşterea economică a României, despre economisire şi despre capitalul de care avem nevoie. 

„Tema principală este creşterea economică. Cum revine România la o creştere economică durabilă, sustenabilă, care ar fi condiţiile. În mod cert, ca să ai creştere economică trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea. E clar că Romania are o lipsă a economisirii şi ne trebuie capital strain. Bineînţeles că am vrea să fie capital românesc, dar acest capital românesc din păcate a dispărut“, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în deschiderea dezbaterii „Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată la sediul bancii centrale, potrivit hotnews.ro

„Investiţiile interne sunt limitate şi nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea. În aceste condiţii va scădea consumul. Un om nu poate în acelaşi timp să crească şi rata economisirii şi rata consumului. Doar dacă se asigură şi creşterea economică“ a mai spus Migur Isărescu.

Guvernatorul crede că investiţiile rămân marea problemă a creşterii economice şi că ţara noastră se bazează prea mult pe importuri.

Modelul de dezvoltare economică a României a avut carenţe faţă de Polonia, Ungaria: marea dependenţă de importuri. Aşa cum văd structura economiei româneşti în prezent, este o promovare stimularea consumului. Din punctul meu de vedere, duce inevitabil la importuri mai mari şi la deteriorarea contului curent“, a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite