Isărescu: Deficitul bugetar îngrijorează nu numai prin mărime, dar mai ales prin structură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a confruntat, ca şi celelalte state din Europa, cu majorari ale impozitelor şi cu reducerea cheltuielilor, iar dacă datoria suverană a României nu este la cote dramatice, tendinţa acesteia ridică însă îngrijorări, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, prezent în cadrul seminarului „România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale", spune că mai în toate statele au crescut într-o formă sau alta impozitele sau s-au făcut economii, ceea ce generează probleme sociale.

"În România vedem aceeași situație, nu facem deloc excepţie, chiar dacă cifrele bune legate de datoria suverană nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor, mărime comparativă. Trebuie să avem grijă cum facem comparaţie. Datoria suverană ridică însă îngrijorări în ceea ce priveşte tendinţa", afirmă Isărescu.

"Bugetele sunt în suferinţă şi nu numai în România, cel puţin în toată Europa", adaugă el.

Guvernatorul BNR spune că deficitul bugetar nu îngrijorează numai prin mărimea lui, dar mai ales prin structură.

"Structural e greu de corectat doar prin reluarea creşterii economice, trebuie luate măsuri de ajustare. un deficit structural mare este cu atât mai periculos când suntem în recesiune", a explicat Mugur isărescu. 

Guvernul a adăugat că apar dificultăţi din ce în ce mai evidente privind finanţarea acestor deficite, dând exemplu creşterea dobânzilor.

"Şi toate acestea pot să fie preludiul unui cerc vicios, cu neîncrederea şi reţinerea pieţelor de a finanţa anumite costuri şi, în ultimă instanţă, poate să apară şi evitarea finanţării", a mai spus Isărescu.


“Bogăția nu se va face prin decrete, iar banii nu pică din cer”

 Mugur Isărescu a atras atenţia că societatea românească trebuie să accepte situaţia economică actuală şi să înţeleagă că realitatea este cinică", dar că banii nu pică din cer şi este nevoie de efort din partea întregii "colectivităţi umane" şi de muncă pentru a se ajunge la bogăţie.

"Dacă ne uitam la imperativele sociale din România de azi, e clar că ele sunt acoperite juridic, dar există descoperirea financiară. Observăm tot mai frecvent că picăm într-o capcană, în acest binom norme juridice-legități financiare.Bogăția nu se face prin decrete. Bogăția se face prin muncă, printr-un efort major al colectivității umane", a spus guvernatorul.

El a adăugat că "realitatea este cinică., adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare și tendința cealaltă, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale și să nu se vorbească despre aspectul financiar. Banii nu pică din cer. Banii adevărați nu pică din cer, nici nu apar din tiparniță așa cum cred unii".

"Fiecare dintre noi am fost, într-o formă sau alta, în situația de a nu avea bani. Realitatea e dureroasă și societatea românească trebuie  s-o accepte, altfel ar deveni și mai cinică și mai dureroasă",
a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite