UPDATE Isărescu: Preţurile vor creşte cu cel mult 4% ca urmare a majorării TVA - Ţigările, mai scumpe cu cel puţin 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea TVA de la 19% la 24% va determina, într-o primă etapă, o creştere a preţurilor cu 3%, potrivit guvernatorului BNR. Cea de-a doua etapă va aduce şi ea o creştere cu un punct procentual a nivelului preţurilor.

UPDATE "Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că existã un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă în care se prezintă raportul trimestrial al BNR asupra inflaţiei.

El a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%.

Ţigările, mai scumpe cu cel puţin 5%


Veşti proaste pentru fumători. Un pachet de ţigări se va scumpi cu mai mult de 5% ca urmare a majorării TVA, deoarece acciza se va aplica la un nivel de bază mai înalt, a declarat Isărescu.

"Am introdus ceva majorări la preţurile tutunului - acciza calculată la un preţ cu TVA ar face ca din această lună preţul unui pachet de ţigări să crească semnificativ, mai mult decât majorarea TVA", a explicat guvernatorul BNR.

Decizia de a creşte TVA cu 5% a fost luată de Executiv la finalul lunii iunie, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea prin care pensiile erau tăiate cu 15%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei că "s-au majorat semnificativ preţurile la medicamente".

"În trimestrul doi rata inflaţiei s-a menţinut între nivelurile ţintite de BNR", a declarat Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, preţurile administrate sunt cele care au cunoscut o creştere semnificativă. "Preţurile administrate şi-au accentuat majorările. -au majorat semnificativ preţurile la medicamente", a declarat Isărescu.

Printre factorii care au contribuit la menţinerea ratei inflaţiei au fost: creşterea preţurilor la medicamente, presiunile temporare asupra monedei naţionale pentru deprecierea monedei naţionale, presiuni determinate şi de politicile fiscale, precum şi volatilitatea mai mare a preţului petrolului.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei a fost analizat şi aprobat în urmă cu două zile în Consiliul de Administraţie al BNR.

Mugur Isărescu a precizat că majorarea TVA de 1 iulie 2010 va provoca o creştere semnificativă, dar temporară, a indicelui agregat al preţurilor de consum.

BNR estimează pentru acest an o rată a inflaţiei de 7,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite