Isărescu: Reducerea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea pensiilor, măsură propusă anul trecut de Guvern, dar respinsă de Curtea Constituţională, ar fi fost o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA şi ar fi ajutat România să iasă mai rapid din recesiune, însă nu a avut suficient sprijin politic, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Medifax.

Declaraţiile guvernatorului BNR sunt similare celor făcute de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută.

Joi, Băsescu a afirmat că majorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de „marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL“, care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni.

"Economia a încercat de două ori să iasă din recesiune, dar toate aceste bâlbe cu TVA-ul... Cred că soluţia propusă iniţial de Guvern pentru realizarea corecţiei unde erau deficitele cele mai mari, în bugetele de asigurări sociale - şi unde există în continuare - şi nu prin taxarea consumului întregii populaţii prin majorarea TVA şi crearea de inflaţie (...) era mult mai bună din punct de vedere financiar“, a arătat Isărescu, adăugând că măsurile propuse de Guvern ne-ar fi ajutat să ieşim mai repede din recesiune.  

Isărescu a spus, de asemena, că una dintre învăţămintele crizei este că sectorul public trebuie să facă loc treptat sectorului privat în dezvoltare.

„Acesta este viitorul. Binenţeles că vom păstra mereu un sector public, care trebuie să fie eficient şi aceasta este o chestiune cu care se ocupă în prezent Guvernul. Dar ce am făcut în 2006-2008, să dezvoltăm exagerat sectorul public, mai ales pe partea socială, cred că trebuie evitat“, a continuat Isărescu.

2012, pericol pentru buget

El a atras atenţia că, în momentul în care economia va începe să crească din nou într-un ritm rapid, nu trebuie să se considere că se pot face cheltuieli mari. Guvernatorul a reluat astfel temerile legate de cheltuielile care vor fi făcute de Guvern în anul electoral 2012.
„Dimpotrivă, regula este ca atunci când economia creşte şi tinde să se supraîncălzească să ajungi la surplusuri. Ştiu că este un mesaj total neconfortabil pentru politicieni. Unde se va întâlni în viitor logica financiară cu cea politică… oricum sper că diferenţele vor fi mult mai apropite decât cele din trecut“, a declarat guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

Modelul de creştere economică nu este predeterminat

În cadrul aceluiaşi eveniment, Isărescu a mai declarat că modelul de creştere economică a României, deşi contestat de multe voci, nu este predeterminat, ci depinde de investitori şi politicile macro.

„Cred că trebuie să avem mare grijă când vorbim despre modelul de creştere economică, nu cumva să se înţeleagă că el poate să fie predeterminat. (...) Maniera în care de multe ori se discută la noi despre modelul de creştere economică poate să ducă la concluzii greşite, inclusiv la cea că cineva apasă pe un buton şi, gata, vom avea creştere economică bazată pe export sau investiţii", a spus Isărescu.

El a menţionat că, după declanşarea crizei, s-a discutat foarte mult despre schimbarea modelului de creştere economică în România, pornind de la faptul că o bună parte din supraîncălzirea economiei în 2007-2008 s-a datorat consumului excesiv. Au existat mai multe voci care au spus că modelul de creştere economică trebuie schimbat, astfel încât să se bazeze pe export sau investiţii, dar au uitat că cele două modele nu pot fi predeterminate.

"Aici în mod evident mă refer la consumul social, cheltuielile bugetare dedicate consumului, fie că s-au reflectat în creşterea dincolo de suportabilitatea financiară a salariilor bugetarilor şi în general a facturii de salarizare în sectorului bugetar, fie că s-au referit la cheltuielile sociale propriu-zise, adică la pensii, ajutoare sociale şi aşa mai departe. Toate datele arată că majorările erau nesustenabile", a continuat guvernatorul BNR.

Ştire în curs de actualizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite