Isărescu: Ne pare rău, ratăm inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, recunoaşte, într-un interviu acordat “Timpul” că ţinta de inflaţie pe 2010 va fi ratată ca urmare a deciziei Executivului de a majora TVA.

Mugur Isărescu spune că inflaţia va fi “undeva între 7,5 și 8”.

Mai citeşte şi:

Deficitul de cont curent a urcat cu 38,5% în primele şapte luni

“Când începi să te lupți cu inflația îți dai seama cât de periculoasă e boala asta. E foarte parșivă. Sperăm însă ca la anul pe vremea aceasta să revenim la 3%, dacă nu se reîmbolnăvește organismul social, în sensul unei obișnuințe cu inflația. Ce înseamnă aceasta? E inflație mai mare, apar sindicatele, vor salarii mai mari, pensionarii vor pensii mai mari, toată lumea are dreptate aici. Dar, până la urmă, toată lumea pierde”, arată Isărescu.

Guvernatorul mai spune că, la fel ca în România, frica cea mai mare este creșterea prețurilor. “În Germania a apărut în 1923-1924 bancnota cu cele mai multe zerouri, 24 de zerouri, nici nu se putea pronunța. Le spun studenților mei: cu ea se cumpăra o pâine în cursul unei dimineți și seara mai luai cu ea o felie de pâine, iar a doua zi s-a ajuns la troc. Acestea sunt traume istorice care se transmit cel puțin la două-trei generații”, arată el.

„Dom’ne, vă fac ordine în casă!”

Isărescu spune că românii trebuie să înteleagă că am intrat în "clubul Uniunii Europene", care nu este inflaţionist şi nu doreşte să fie "contaminat" de poziţii inflaţioniste.

"Avem două motive mari să ne luptam cu inflatia. Nu este echitabilă, este o boală periculoasă şi nu este acceptată în Uniunea Europeana. Ne autoexcludem, ne izolăm. Sau o să vină dânşii să ne spună: "Dom'ne, vă fac ordine în casă!" Ceea ce nu e de dorit", a mai spus Mugur Isărescu.

“N-aș vrea să fiu în locul Guvernului!”

Isărescu consideră că cea mai mare problemă acum o constituie factura socială, care, pe de o parte, este insuficientă din punct de vedere social și politic, iar pe de altă parte, este enormă din punct de vedere financiar și economic.

“Nu pot să îmi dau seama unde va găsi Guvernul acel echilibru pentru ca măsurile de corecție – să nu folosesc cuvântul „austeritate” – să fie digerabile social și politic și să fie suficiente din punct de vedere economic și financiar. Dezechilibrul este mare și cred că ați auzit: pe factura cheltuielilor cu pensiile sunt deficite în jur de 3 sau peste 3 miliarde euro”, explica guvernatorul.

El mai spune că ţinta de aderare la zona euro în 2012 trebuie rediscutată, nu amânată foarte mult. “2012 era intrarea în anticameră. Deci 2015. Ținta trebuie să fie ambițioasă. Și este categoric ambițioasă. Dar trebuie să fie și realistă. Dacă nu poți să atingi deficitul bugetar de sub 3% într-o manieră normală, nu sufocându-te…”, consideră Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite