Isărescu: Modificarea dobânzii cheie este improbabilă, BNR luptă să reducă inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul obiectiv al Băncii Naţionale pentru 2011 va fi încetinirea inflaţiei, care a fost alimentată de creşterea cu 5% a TVA-ului, la 24%, în iulie anul trecut, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

În cadrul unui interviu acordat Bloomberg, Mugur Isărescu a explicat că în actualele condiţii, modificarea dobânzii de politică monetară este improbabilă.

Mai citeşte şi:

BNR a ratat şi în 2010 ţinta de inflaţie: rata anuală a fost de 7,96%, combustibilii s-au scumpit cu peste 15%

Rata inflaţiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009. Pentru sfârşitul anului 2011 prognoza BNR de inflaţie este 3,4%.

Efectele de runda întâi ale majorării TVA au fost "rezonabile", iar acest lucru a permis BNR, să menţină dobânda de politică monetară neschimbată pentru a cincea lună consecutiv, la minimul record de 6,25%, a spus Isărescu. Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc pe 3 februarie.

Guvernatorul BNR a explicat că tocmai stabilitatea dobânzii cheie "a atenuat efectele de runda a doua ale majorării TVA". Dacă dobânda creşte, sunt generate aşteptări şi sunt create efecte de runda a doua, a atras atenţia Mugur Isărescu.

"De aici provine reticenţa de a modifica dobânzile. Este foarte important să rezistăm ca la Stalingrad. Politica monetară îşi va îndeplini în general obiectivele", a subliniat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu adăugat că BNR nu are o ţintă oficială pentru cursul leului şi a intervenit pe piaţa de schimb valutar pentru a preveni ca "excesul de lichidităţi" să provoace "fluctuaţii ample" ale monedei, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a schimbat în lei fondurile obţinute prin împrumuturile în euro.

"Susţinem o flotare controlată, dar nu am stabilit niciodată marjele. Unii au spus că am menţionat un interval de variaţie a leului de 4,1-4,3 unităţi pentru un euro, aşa că am replicat că dacă leul este între 4,1-4,3 sunt mulţumit", a explicat Mugur Isărescu.

Criza financiară mondială a exercitat presiuni asupra leului, care s-a depreciat în ultimele 12 luni cu 2,88% faţă de euro. Aceasta este cea mai slabă performanţă a unei monede emergente din cele 176 analizate de Bloomberg, transmite Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite