Isărescu: Investiţia străină Renault şi speculaţiile cu bălării sunt adesea confundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a explicat analiştilor financiar-bancari că avem nevoie de investiţii străine, dar adesea sunt confundate cele care ne avantajează cu cele care nu aduc nimic pentru economie.

"De departe, investiţia străină înseamnă şi Renault, dar şi cumpărarea de pământ şi lăsarea lui în bălării, în aşteptarea unui boom imobiliar", a exemplificat guvernatorul în deschiderea conferinţei "România între trecut şi viitor" organizată de Asociaţia Analiştilor financiar bancari (AAFBR).

Isărescu a arătat că una dintre soluţiile pentru redresarea economiei este atragerea de investiţii străine şi în general de capital străin "Capitalurile intră şi ies libere, indiferent dacă sunt sau nu speculative, iar noi trebui să vedem cum putem să le stimulăm pe cele care ne avantajează", a mai spus Isărescu.

O nouă normalitate

Urmărind presa din ultimele zile, guvernatorul BNR a observat că "intrăm într-un fel de nouă normalitate. Există zone care cresc cu 3-6%, dar pe noi ne interesează clubul în care am intrat, adică Europa". Isărescu a arătat că această nouă normalitate constă într-o "creştere economică doar atât cât să oprească expasiunea şomajului, dar fără să creeze locuri de muncă noi".

În fine, guvernatorul BNR a mai spus că principala valoare pe care trebuie să ne concentrăm este competitivitatea. "Acolo, jos, la nivelul şaibei, al întreprinderilor, mediul economic trebuie ajutat pentru a-şi mări competitivitatea. Însă, atenţie, ce se dă mediului de afaceri, să nu se ia dublu, triplu sau multiplu înapoi".

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru mai multe informaţii din cadrul conferinţei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite