Isărescu: Inevitabil, vom intra în uniunea bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea bancară este un proiect european în baza căruia pieţele financiare din statele membre vor fi supravegheate de o instituţie unică.

România şi celelalte ţări dinafara zonei euro vor intra în uniunea bancară, dar fără a avea drept de opinie sau de vot, lucru care nemulţumeşte guvernele ţărilor vizate. Statutul României în viitoarea uniune a fost discutat ieri de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, care a ajuns la concluzia că aderarea noastră va fi inevitabilă, iar procesul este mai accelerat decât se aşteptau economiştii.

Supraveghere consolidată

La finele şedinţei Consiliului de Administraţie, în care BNR a menţinut atât dobânda-cheie (la 5,25%), cât şi rezervele minime obligatorii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut un briefing de presă.

„Noi credem că procesul de aderare la uniunea bancară s-a declanşat, este extrem de rapid, mai rapid decât am fi anticipat în primăvară sau în vară, este legat inerent, în special în zona euro, de ajutorul masiv acordat din bani publici sectorului bancar. Este aproape o regulă aici că atunci când ai o asemenea intervenţie supravegherea consolidată este esenţială şi, în consecinţă, considerând că procesul este rapid şi inevitabil, cred că trebuie să facem parte din el. Maniera în care vom face parte din el nu depinde numai de noi.

Depinde şi de etape, cum se vor contura, le cam vedem în linii mari, dar nu le putem spune cu precizie, mai depinde de negocierile dintre state... Credem că procesul este inevitabil şi rapid, şi trebuie să ne înscriem în el", a afirmat Isărescu, răspunzând unei întrebări privind poziţia BNR în problematica uniunii bancare şi supravegherii consolidate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite