Isărescu: Industria bancară este la o răscruce istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României spune că sistemul bancar trece printr-o perioadă grea din cauza erodării încrederii în instituţiile de credit. În prezent, industria bancară trece printr-o perioadă dificilă la nivel global. Pe de-o departe, lovită de reducerea finanţării, pe de altă parte, afectată de scăderea încrederii.

„Industria bancară, nu numai la noi, este la o răscruce istorică. Motivul este că s-a erodat încrederea în această industrie. Nu ştiu până unde va ajunge această normare a eticii, dar unele norme vor prinde viaţă", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de hotnews.ro.

Guvernatorul BNR a mai subliniat faptul că „astăzi se discută foarte mult despre remuneraţia bancherilor şi nu fără motiv. Se discută despre morala bonusurilor, despre modelul de business bancar. Mai avem problema reglementărilor prudenţiale.Trăim o perioadă de avânt a reglementării - toată lumea astăzi reglementează".

„Nu un computer trebuie să dea credite"

Oamenii şi-au pierdut încrederea în bănci, a subliniat Mugur Isărescu. „Încrederea depinde de calitatea bancherului, să vă fie clar. Participăm la Basel şi ne retrageam cu bancherii şi discutăm. Un subiect era, de pildă, cum în viitor creditele vor fi date de un computer. Până acolo se ajunsese. Ori, creditul e o relaţie umană, de încredere. Nu un computer trebuie să intermedieze acordarea de credite. Trebuie să se revină la funcţia de bază a bancherului", a mai completat Isărescu. Guvernatorul a mai spus că relaţia dintre bancher şi client trebuie să fie una de colaborare, şi nu de „ucidere reciprocă".

Un alt motiv pentru care a fost distrusă încrederea îl constituie „nişte formule sofisticate aruncate pe pereţi, din care reieşea că toată lumea câştiga. Mai avem şi bonusurile exagerate care s-au acordat şi care au contribuit şi ele la deteriorarea încrederii", a mai spus Mugur Isărescu.

„La un moment dat, au venit la mine câţiva bancheri mari, de la bănci din afară. Fiecare anunţa ce cotă de piaţa vrea să obţină în România. Unul voia 7%, altul 14%... Când am adunat cotele de piaţă, rezulta o cotă totală de piaţă de 240%", a mai spus Isărescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite