Isărescu: Firmele nu se plâng degeaba de impozitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele nu se plâng degeaba de nivelul exagerat al impozitării, întrucât fiscalitatea, parafiscalitatea şi birocraţia sunt enorme, munca fiind astfel descurajată, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul seminarului „România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale".

"Nu bâzâie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plâng de nivelul exagerat al impozitării. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocraţia sunt enorme. La fel şi descurajarea muncii", a spus Isărescu.

Guvernatorul a arătat că, la nivelul Produsului Intern Brut, impozitarea este de 30%, însă la nivelul firmelor aceasta ajunge la 80%.

"La nivelul PIB, nivelul de impozitare este de 30% şi se uită analiştii străini şi spun <<Mamă, ce nivel scăzut de impozitare aveti>>. Şi te duci la firmă şi vezi că nivelul impozitării este de 80%. Asta pentru că o bună parte din economia românească nu este fiscalizată. Şi există tentaţia de a supraimpozita", a explicat oficialul BNR.

Mai mult, el a spus că supraimpozitarea nu numai ca nu încurajează munca, dar o descurajează. Isărescu a adăugat că mărirea contribuţiilor sociale ar mări deficitul bugetului de asigurări sociale şi se ajunge într-un impas. "Dacă ajungi să ai alte rigidităţi, alte reduceri de cheltuieli, problema se poate rezolva doar prin conflicte", a mai spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite