Isărescu: Cu un deficit zero, o ţară ca România nu se poate dezvolta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat în cadrul unui seminar privind sistemul de economisire-creditare că o economie nu se poate dezvolta cu un deficit zero,  fiind foarte important să existe un deficit administrabil.

"România, dacă are în prezent deficite, are din cauza dezechilibrelor dintre economii şi investiţii. Nu are economii care să acopere investiţiile şi atunci investim pe economisire externă", a spus Isărescu.

El a adăugat că o economie, mai ales în cazul României, nu se poate dezvolta însă prin deficit zero: "Dacă deficitul scade la zero, înseamnă că te dezvolţi numai prin economisire proprie. Important este să avem un deficit administrabil. Cu un deficit zero nu te poţi dezvolta, mai ales în cazul României".

Isărescu a mai spus că este foarte important să avem o "economisire durabilă. Sunt persoane care se plimbă cu banii la bănci şi pentru 0,5% diferenţă de dobândă". Guvernatorul BNR a subliniat importanţa unor fonduri de pensii care să permită investiţii ale resurselor pe termen lung.

"Alte ţări au economisit şi au fonduri de pensii, noi nu avem decât unul foarte mic, avem un buget de pensii. Cu un fond de pensii poţi investi pe termen lung resursele", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că "avem problema structurii economisirii" şi a susţinut faptul că băncile pentru locuinţe (de economisire-creditare) ajută la o structurare a economisirii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite