Isărescu: Creşterea TVA putea fi evitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR susţine că majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost cea mai periculoasă măsură. Creşterea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar şi asupra dobânzilor, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitată şi a pus presiune mare pe mediul de afaceri, în timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termen lung, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, la postul public de televiziune.

„Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu - nu spun succes, că nu poţi vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei.

Nu trebuie să trăim ca în UE

Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general", a explicat Isărescu.

El a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor. În plus, guvernatorul BNR a subliniat faptul că guvernanţii trebuie să fie foarte atenţi când iau astfel de decizii. „Numai simpla discuţie de reducere a TVA la alimente a dus la creşterea dobânzilor şi a CDS-urilor (n.r. - costul de asigurare împotriva riscului de neplată)", a spus Isărescu,

într-un interviu pentru Money Channel. Pe de altă parte, Isărescu consideră că, din punct de vedere al consecinţelor pe termen lung, „aşezarea" fondului de salarii pentru bugetari în limitele pe care le poate duce bugetul şi economia este măsura cu efectele cele mai bune. „Această exuberanţă dinainte şi imediat după intrarea în Uniunea Europeană a dus la sloganul că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE, slogan complet fals şi periculos", a continuat Isărescu.

REVENIREA PE CREŞTERE VA FI GRADUALĂ

Guvernatorul consideră că România nu mai este în situaţia să ia măsuri de corecţie, însă în niciun caz nu trebuie să sară imediat în zona cealaltă, a exuberanţei. România are nevoie de optimism prudent, chiar dacă la începutul acestui an există un fel de nerăbdare pentru o însănătoşire imediată, a mai spus Isărescu.

În acelaşi timp, oficialul consideră că economia are toate şansele să-şi reia creşterea în acest an, dar revenirea va fi graduală. El a mai spus că, în ultimă instanţă, consumul trebuie să crească, dar nu cel social sau bugetar.

„Consumul reprezintă 70-80% din PIB. Dacă el nu creşte, poţi să spui că creşterea economică va fi foarte înceată, dar nu înseamnă că nu poţi să ai creştere economică în condiţii de stagnare a consumului şi apoi de reluare a creşterii lui foarte înceată", a spus guvernatorul BNR, la Money Channel.

"Dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE este un slogan complet fals şi periculos."
Mugur Isărescu
guvernatorul BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite