Isărescu: Băncile nu sunt firme de binefacere, ci afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile nu sunt "societăţi de binefacere", ci "afaceri", dar diferenţa dintre cele două noţiuni reprezintă o necunoscută în România, a declarat Mugur Isărescu. El a atras atenţia că, pe lângă BNR, şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ar trebui să se implice şi să explice care este mecanismul de funcţionare al băncilor.

Potrivit guvernatorului BNR, este interesul băncilor să-şi specializeze personalul pentru a acorda consultanţă, inclusiv în domeniul fondurilor europene, dar ajute şi IMM-urile pentru a-şi dezvolta capacităţile antreprenoriale, transmite Mediafax.

El a subliniat, în cadrul unei seminar dedicat IMM-urilor, că "dacă atitudinea băncilor se va schimba, nu vor mai apărea ocazii de critici virulente privind activitatea bancară din România, privind tratamentul acordat clienţilor".

"Băncile trebuie să facă mult mai mult, inclusiv ARB, pentru ca să înţeleagă publicul. Nu numai noi trebuie să spunem asta. ARB-ul trebuie să iasă să explice cum funcţionează băncile comerciale", a spus Mugur Isărescu.

"Ca şi cum băncile sunt societăţi de binefacere, nu tot de afacere. Diferenţa nu este cunoscută în România: orice afacere trebuie să devină o binefacere, cu sponsorizări şi aşa mai departe. De multe ori când ieşim noi să explicăm este prea târziu, curentul s-a format deja împotriva băncilor", a explicat Isărescu.

Pe de altă parte, el a explicat că băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri adevăraţi: "Asta este o muncă grea, care se înscrie la fidelizarea clienţilor. Până acum fidelizarea a fost să le dea dobânzi mai mari, eventual clienţilor cu venituri mai mari, să le dea facilităţi, ca să îşi asigure sursele de finanţare. E o manieră de a face business".

In privinţa accesului la fondurile europene, guvernatorul BNR a subliniat că anumite interese au blocat pur si simplu accesul la aceşti bani.

"Multe dintre proiectele care au blocat pur şi simplu accesul altora la fonduri europene sunt nişte gânduri frumoase, nu nişte vise, unele sunt introduse uneori din interese politice, nepotisme, interese locale, nici nu mai ştii ce este, şi blochează alte proiecte. Unii oamenii au vrut să facă ceva, dar de la început îţi dai seama că nu au avut viziunea necesară", a mai spus Mugur Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite