Isărescu: "Deficitul extern pune sub semnul întrebării creşterea economică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezechilibrul extern în creştere pune sub semnul întrebării durabilitatea creşterii economice şi a procesului de dezinflaţie, indicatori macroeconomici care ar trebui să aibă o evoluţie

Dezechilibrul extern în creştere pune sub semnul întrebării durabilitatea creşterii economice şi a procesului de dezinflaţie, indicatori macroeconomici care ar trebui să aibă o evoluţie pozitivă şi în următorii doi ani, a declarat, marţi, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (foto).

"Deteriorarea deficitului de cont curent pune sub semnul întrebării durabilitatea celor două procese, creşterea economică şi dezinflaţia. Pentru 2007 şi 2008, principala procupare este ca cele două procese să continue pe aceeaşi linie, chiar dacă există factori de risc mai mulţi şi mai periculoşi", a afirmat Isărescu în faţa membrilor comisiilor economice reunite din Camera Deputaţiilor şi Senat.

Oficialul băncii centrale a enumerat patru riscuri majore pentru continuarea dezinfaţiei, începând cu majorarea veniturilor, proces considerat de banca centrală inevitabil.

"Creşterea veniturilor este inevitabilă, prin speranţa anticipată şi aş spune nerăbdarea legată de creşterea salariilor", a explicat guvernatorul BNR. Isărescu a enumerat apoi printre riscurile majore din următorii doi ani evoluţia creditului, cheltuielile publice şi, nu în ultimul rând, deficitul contului curent. Oficialul băncii centrale a reiterat ideea scăderii capacităţii politicii monetare de a influenţa evoluţia creditului, odată cu liberalizarea totală a contului de capital. El le-a explicat parlamentarilor că un deficit extern în creştere ar trebui să ducă la deprecierea monedei naţionale, dar cererea de lei este încă foarte ridicată.

"De altfel, asta am vrut, ne-am dorit un leu puternic. Observăm că cererea de lei este încă foarte ridicată şi mai mult decât compensează necesarul de valută", a spus Isărescu. El a recunoscut că există aşteptări "uriaşe" şi în ceea ce priveşte cheltuielile publice, arătând totodată că această presiune face dificilă chiar identificarea priorităţilor. Guvernatorul a încheiat afirmând că este esenţială continuarea trendurilor din anii anteriori în privinţa creşterii economice şi a preţurilor de consum, chiar dacă procesul de scădere a inflaţiei va fi mai puţin amplu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite