Isărescu: „Băncile sunt vinovate pentru o parte din datoria externă a României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a vorbit, miercuri dimineaţă, în cadrul dezbaterilor de la Forumul Bancar, despre datoria externă a României.

Mugur Isărescu a spus că băncile sunt vinovate pentru o parte din datoria externă a României, deoarece au ademenit populaţia cu împrumuturi. „Băncile din România sunt vinovate, ca să spun cuvântul acesta, pentru 22 de miliarde din 90 de miliarde euro datorie externă a României. Ei le-au dat credite. 4,5 milioane de persoane care au luat credite. Aceasta reprezintă circa 50% din populaţia activă a României“, a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze şi faptul că „debitorii au cumpărat maşini, frigidere şi alte aparate“.

"Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică. Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a adăugat guvernatorul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite