Isar: Vreau să aduc înapoi investitorii expulzaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, promite investiţii străine substanţiale în următoarele luni şi susţine că i-a convins pe cei care au plecat să se întoarcă.

Activitatea ministrului Lucian Isar (35 de ani) s-a desfăşurat până acum mai mult în afara graniţelor ţării decât în România. Din Coreea în Norvegia, din Austria în Anglia, în Italia, în Malta, în China, Lucian Isar a avut întâlniri cu oficiali ai guvernelor şi cu mediul de afaceri, încercând să-i convingă că România este o ţară excelentă pentru investiţii. Toate acestea în mai puţin de două luni. Din păcate, singurele lucruri concrete de până acum sunt discuţiile. Nu avem nume de companii interesate de România, nici sume vehiculate. Isar ne promite totuşi că le vom avea, dar la timpul lor.

Avem, în schimb, poli de creştere economică (Cluj, Braşov, Iaşi), care ar putea atrage investiţii, şi un plan de acţiune. Când nu este plecat din ţară, Isar este preocupat de noua lege a IMM-urilor, care a trecut de dezbaterea publică şi care, va înlesni activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii şi va reduce birocraţia. Are în plan un program de instalare a managerilor privaţi la 48 de societăţi de stat şi lucrează la redarea funcţionalităţii legii parteneriatului public privat.

Despre investiţiile străine. „În fiecare deplasare pe care am făcut-o m-am întâlnit cu potenţiali investitori. România are o mulţime de avantaje investiţionale, iar cei interesaţi trebuie să le conştientizeze. Este adevărat că riscurile unor investiţii în ţara noastră sunt mai mari decât în Polonia sau Ungaria, însă şi rentabilitatea în România este mult mai mare. Decât să ai o investiţie lipsită de riscuri şi cu o rentabilitate de 2%, mai bine îţi asumi nişte riscuri în România, dar unele ce pot fi manageriate, şi faci un profit mai mare", explică ministrul.

„Veţi vedea în curând investitori de talie mondială care vor veni în România, din industria auto şi conexă, prelucrătoare, aeronautică şi de înaltă tehnologie. De unii aţi mai auzit şi în perioada fostei guvernări. Prin discuţii directe şi o mai bună înţelegere, am deblocat investiţiile blocate de fosta guvernare", a spus Isar. 

Despre bani şi afaceri. Programele de sprijinire a IMM-urilor şi tinerilor antreprenori, iniţiate de fosta guvernare, vor fi continuate în aceeaşi formă, potrivit lui Lucian Isar. Prin aceste programe, până în prezent, au fost înfiinţate peste 5.000 de firme care au creat peste 10.000 de locuri noi de muncă.

„Mi-am propus să repar lanţul de valoare adăugată, ceva ce a lipsit economiei româneşti în ultimii ani. Acest lanţ înseamnă să nu mai exportăm buşteni, ci mobilă, să nu mai exportăm minereu de cupru, ci sârmă, şi exemplele pot continua. Eu provin din mediul de business şi înţeleg lucrurile foarte bine. Miercuri (astăzi - n.r.) vom anunţa noul Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri. O parte din foştii membri se va regăsi şi în actuala componenţă", a specificat ministrul Mediului de Afaceri.

Despre „băieţii deştepţi". „Insolvenţa Hidroelectrica este o formă de restructurare a unei companii manageriate defectuos. Nu vindem active, nu o vindem pe bucăţi, nu aducem alţi «băieţi deştepţi». Vă mărturisesc că în următoarea perioadă veţi vedea şi alte companii de stat care vor fi restructurate, nu neapărat prin procedură de insolvenţă.

Contractele cu «băieţii deştepţi» vor fi renegociate corect. Este normal ca cei care se leagă pe termen lung în nişte contracte să beneficieze de un discount, de 5%-10%, însă acest preţ va fluctua în funcţie de piaţă. Nu vor mai exista contracte cu sumă fixă", a explicat Isar.

Despre fondurile UE. Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri este de acord că absorbţia fondurilor la nivelulul Ministerului Economiei este deficitară, însă susţine că are pârghiile necesare pentru a schimba aceste aspecte. „Voi avea discuţii pragmatice cu părţile implicate în atragerea de fonduri structurale, atât cu partea română, cât şi cu decidenţii europeni. Este nevoie de o flexibilizare în sistem şi trebuie să admitem că o motivare corectă a personalului care se ocupă cu proiectele europene ar duce la creşterea absorbţiei", explică Isar.

Despre privatizări. „Eu sper că până în toamnă Hidroelectrica să poată fi scoasă din procedura de insolvenţă pentru a o putea lista la un preţ avantajos pentru România. De asemenea, ne pregătim de listarea Transgaz care va avea loc în iulie, iar pe listă urmează şi celelalte companii de stat, potrivit programului de privatizare convenit cu finanţatorii externi", spune ministrul Lucian Isar. 

Carte de vizită

- Lucian Isar (35 de ani) este licenţiat în Finanţe-Bănci la Academia de Ştiinţe Economice, facultate absolvită în 1999.

- În 2002 a obţinut o diplomă în Matematică aplicată, în cadrul Universităţii Bucureşti, iar între 2004 şi 2007 a făcut un master de Matematica Finanţelor, organizat de St. Catherine College al Universităţii Oxford.

- Din 2004 a urmat un program de doctorat în Managementul Riscului la ASE, iar din 2007 până în 2009 a participat la un program de MBA al The University of Chicago Graduate School of Business.

- Are experienţă profesională în pieţe financiare şi managementul riscului, ocupând funcţii executive în domeniul bancar la Citibank şi Bancpost.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite