Irlanda acceptă ajutorul FMI şi al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul irlandez va colabora cu finanţatorii externi. Reprezentanţii FMI, ai Băncii Centrale Europene şi ai Comisiei Europene discută azi, la Dublin, situaţia financiară a statului irlandez.

La întâlnirea de marţi a miniştrilor de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene, situaţia Irlandei a fost principalul subiect de discuţie. Oficialii au hotărât înfiinţarea unei misiuni comune a UE (formată din delegaţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene) şi a Fondului Monetar Internaţional, informează euobserver.com.

Reprezentanţii instituţiilor internaţionale ajung azi la Dublin pentru a evalua dificultăţile financiare ale statului şi starea sistemului bancar irlandez, informează „The Wall Street Journal".

Până acum, fără sprijin financiar

Ministrul de Finanţe al Irlandei, Brian Lenihan, a declarat că un pachet de ajutorare ar putea fi necesar dacă „dificultăţile viitoare se vor materializa", informează „Financial Times". Ieri, Guvernul de la Dublin s-a angajat să colaboreze cu misiunea comună a instituţiilor internaţionale pentru stabilirea unor măsuri de susţinere a sistemului bancar, transmite Reuters.

Cu toate acestea, „guvernul irlandez nu intenţionează să solicite oficial sprijin financiar, în lipsa unor activităţi pregătitoare", a declarat Brian Cowen, premierul Irlandei.

Pentru a evita contractarea unui pachet de urgenţă, Irlanda a apelat la rezervele băncii centrale, modalitate prin care şi-a asigurat finanţarea până la jumătatea anului 2011. Lenihan a declarat într-un interviu pentru RTE - postul naţional de radio al Irlandei - că „nu are sens" ca statul să ceară ajutor extern în acest context.

Ajutor pentru întreaga zonă euro

Brian Lenihan a precizat însă că ţara sa nu va cere încă ajutor extern, chiar dacă a recunoscut că sunt necesare „discuţii urgente" pentru a calma „neliniştile serioase din pieţe", care „pun în pericol nu numai Irlanda, ci întreaga zonă euro".

Mai multe ţări din zona euro au îndemnat Irlanda să ceară şi să accepte ajutor extern pentru a evita extinderea crizei în celelalte ţări comunitare, precum şi pentru a înlătura temerile investitorilor faţă de cele 16 state care au adoptat moneda unică europeană.

Una dintre cele mai puternice voci care au cerut Irlandei să facă acest pas a venit din partea Germaniei, ţară care a acceptat cu greu acordarea împrumutului pentru Grecia, la începutul lunii mai.

Valoarea pachetului de ajutorare a statului elen se ridică la 110 miliarde de euro (30 de miliarde de euro de la FMI şi 80 de miliarde de euro de la UE). În ciuda presiunilor externe, „întâlnirea de criză" de marţi nu a reuşit să-i convingă pe irlandezi, potrivit cotidianului german „Der Spiegel". La sfârşitul săptămânii trecute, Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, declara că „Irlanda se poate descurca singură", informează
Reuters.

„Dacă la un moment dat, mâine, peste două luni sau peste trei ani, Irlanda va dori sprijinul FMI, vom fi pregătiţi", a mai adăugat acesta, citat de Bloomberg.

Marea Britanie promite ajutor Irlandei

George Osborne, ministrul de Finanţe britanic, a declarat ieri că ţara este pregătită să ofere sprijin statului vecin. „Irlanda este cel mai apropiat vecin al nostru şi este în interesul naţional al Marii Britanii ca economia irlandeză să fie de succes, aşa că Marea Britanie este pregătită să sprijine Irlanda", a declarat acesta, citat de „The Guardian".

Criza ajunge la obligaţiunile companiilor europene

Speculaţiile privind intrarea în incapacitate de plată a Irlandei au început să se reflecte şi în vânzările de obligaţiuni ale companiilor europene, informează Bloomberg. Astfel, vânzările de obligaţiuni denominate în dolari ale corporaţiilor din Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel din cel puţin ultimii zece ani.

Companiile au reuşit să obţină, în acest fel, numai 1,4 miliarde de dolari în octombrie, adică numai 2,7% din totalul emisiunilor cu rating superior (investment-grade), reprezentând cea mai mică pondere din februarie 2001 şi până în prezent. Suma este cu 7,9 miliarde de dolari mai mică decât cea obţinută în perioada similară din 2009, potrivit datelor Bloomberg.

„Lumea abia acum realizează că adevărata criză suverană din Europa de-abia începe", explică Scott Minerd, şeful pentru investiţii al Guggenheim Partners.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite