Irlanda, la o lună de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Dublin trebuie să finalizeze un proiect bugetar pentru 2011 până la 7 decembrie, încercând în acest fel să liniştească investitorii cu privire la stabilitatea economică a statului, asigurând pieţele că Irlanda nu va urma traseul Greciei.

Acum, investitorii sunt din ce în ce mai sceptici faţă de abilitatea statului de a-şi rambursa datoriile, cerând randamente tot mai mari pentru a asumarea acestui risc. Luni, diferenţa dintre randamentele cerute pentru obligaţiunile irlandeze scadente la zece ani şi cele aplicate pentru randamentele obligaţiunilor germane a atins un nou maxim.

„Comportamentul pieţelor internaţionale de obligaţiuni sugerează că diversele anunţuri ale guvernului nu au convins pieţele că ne aflăm pe un drum credibil, sustemabil", a declarat Karl Whelan,  fost economist la Rezerva Federală, banca centrală a SUA şi profesor de economie la University College din Dublin.

„Bugetul va fi crucial pentru a vedea dacă putem schimba acea atitudine", a adăugat acesta, citat de Bloomberg. Guvernul Irlandei a apelat la rezervele valutare ale statului, în valoare de 20 de miliarde de euro. Cu toate acestea, la jumătatea lui 2011, statul va fi nevoit să revină pe pieţele internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite